Megyei MOK-elnök: Az oltást végző háziorvosokat fenyegetéssel „motiválják”

Megyei MOK-elnök: Az oltást végző háziorvosokat fenyegetéssel „motiválják”

Katona Eszter orvos beolt egy idős nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag második adagjával a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egyik oltópontján 2021. március 13-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Totális cenzúra uralkodik az oltások kapcsán, félretájékoztatják a lakosságot – állította a Facebookon a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Szijjártó László. Elmondása szerint a kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző sajtótermékek pedig egyoldalúan, érdekeiktől vagy pártállásuktól függően tájékoztatják őket.

A megyei elnök az egyik legnagyobb jelenlegi problémának az oltások szervezését tartja.– Szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hévégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt – részletezte Szijjártó.

Az orvos fontosnak tartotta leszögezni, jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyagaz. Ráadásul az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosok jelölik ki, és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni, miközben az oltások központi elosztásánál számos zavar észlelhető folyamatosan, ami miatt sokszor elmaradnak leszervezett oltások is. Ezért előfordul, hogy miközben egy-egy magasabb kockázatú személy még nem jutott oltáshoz, de ugyanott fiatalabbak, kevésbé veszélyeztetettek már igen. – Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással „motiválják, ellentételezik”. Ami tovább fokozza a kimerült és rendkívül stresszelt orvoskollégáink nehéz helyzetét – mondta.