Méltatlan helyzet Zánkán: tapolcai baptisták fogadják be a kiutált, iskolányi gyereket

Méltatlan helyzet Zánkán: tapolcai baptisták fogadják be a kiutált, iskolányi gyereket

A zánkai iskola modern, szépen karbantartott épülete (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Együtt maradhat a zánkai Erzsébet-tábor (egykori úttörőváros) területéről elüldözött iskola tanulói közössége. A mintegy száz diák a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskolához csatlakozik, ahol több osztály az önállóságát is megtarthatja – értesült lapunk.

A diákok idén június végéig a páratlan fekvésű, turisztikai és vendéglátóipari képzést nyújtó Egry József Szakgimnázium tanulói voltak. Nyolcvan százalékuk kollégiumban, családias körülmények között élte mindennapjait. Márciusban – a beiskolázási időszak közepén – azonban egy hirtelen döntéssel bezárták az intézményt.

A NER csengetett ki a zánkai Egry József-középiskolából - végleg | Magyar Hang

„Zánka elesett” – úgy tudjuk, e szavakkal közölte a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztériumban Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár Vellai László igazgatóval a végítéletet.

Miután az oktatási kormányzat kész helyzet elé állította a családokat, a messzebbről járó tanulók maguk kerestek új iskolát. A közösség nagy része viszont közösen kutatta a folytatás lehetőségét. Az Egryt működtető Pápai Szakképzési Centrum ugyan a Zánkától 60 kilométerre fekvő zirci középiskoláját ajánlotta a diákoknak, ez elfogadhatatlan volt számukra. Így került képbe a tapolcai baptista iskola, ahol az egész közösséget fogadják.

A szakképzési centrumnak ugyanakkor óriási szüksége volna a diákokra. Eddig is csak úgy tudták biztosítani a központok számára törvényben előírt kétezres tanulói létszámot, hogy az Egryt a jóval közelebbi veszprémi helyett a pápai centrumhoz csapták. A diákok elvesztésével a tanulók száma így a létszámhatár alá esik. A bezárással a tanárokat is méltatlan és kiszolgáltatott helyzetbe hozták, mivel a munkáltatói jogokat gyakoroló centrum csak augusztus 20-a után közli velük, számítanak-e rájuk, és ha igen, melyik tagiskolában. Ez nemcsak azért probléma, mert a tanárok a Zánka környéki településeken élnek – ahová a centrum legközelebbi intézménye, a zirci is 60 kilométerre esik –, hanem mert augusztusra az iskolák az üres álláshelyeiket feltöltik. Így ha a pedagógusok gondoskodni akarnak saját jövőjükről, maguknak kell felmondaniuk, amivel pénztől esnek el.

A teljes állami kontroll alatt működő Pápai Szakképzési Centrum – amely a mai napig nem válaszolt az egy hónapja feltett kérdéseinkre – az iskola bezárása után sem állt a helyzet magaslatán. Csak hetek múltán szólalt meg a bezárásról; a hivatalos indoklás alapján azért kellett az iskolának mennie, mert az Erzsébet-tábor felújítása miatt a szakgimnázium fennmaradása nem biztosítható.

Arról a 26 milliárd forintos felújításról van szó, amelyet a kormány ad a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor renoválására, miután a hátrányos helyzetű gyermekeket üdültető Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 2016-ban ingyen megkapta az üdülőket az államtól (a felújítási forrás nem összetévesztendő azzal a 13,5 milliárd forinttal, amelyet a gyermekek üdültetésére kapott).

Nem lényegtelen viszont, hogy az Egry-középiskola eddig jól megfért a tábor mellett – eleve úgy alapították 1996-ban, hogy nyáron üdültettek, ősztől tavaszig pedig oktattak. Ráadásul az alapítvány szerint a felújítás az üdültetést nem fogja zavarni. Ezért kérdés, hogy akkor az oktatást miért lehetetleníti el.

Ez azonban nem minden: az Egry által használt épületeket 2012-ig a tetőtől a pincéig teljes felújították, s az ország egyik legkorszerűbb iskolája volt. Ám mint cikksorozatunkban megírtuk, a kormány által helyzetbe hozott alapítvány mindenkit kiszorított a zánkai tábor területéről. Az iskola mellett a kikötőt is lezárta, amivel évente legalább 30 milliós bevételt hagy veszni. Egyelőre csak pletykákat hallani az alapítvány terveiről, de mivel ők sem válaszoltak, nem tudni, mi a szándékuk a szerződési értéken is 17,5 milliárd forintos ingatlanegyüttessel.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!