Menczer Tamás: Szombat reggel óta újra van víz Solymár egész területén

Menczer Tamás: Szombat reggel óta újra van víz Solymár egész területén

Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője solymári sajtótájékoztatóján, 2022. július 2-án. (Képernyőfelvétel: Solymári Polgármesteri Hivatal Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végre jó híreket tudok mondani, ma reggel Solymáron mindenhol volt víz és van jelenleg is – kezdte szombati sajtótájékoztatóját a solymári vízhelyzetről Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője. – Ez volt a célunk, ezt sikerült elérni – tette hozzá a videó tanúsága szerint, amely a Solymári Polgármesteri Hivatal Facebook-oldalán érhető el.

A politikus megerősítette, amit a szakemberek is mondtak, miszerint a közel öt napon át tartó problémát nem a vízhiány okozta, mert víz van, de a hálózati kapacitás adott, és az utóbbi napokban megnövekedett a fogyasztás. Mint elmondta, a hálózat nem tudta a megfelelő ritmusban a tározókba tölteni a vizet. (Menczer azt már nem említette meg, hogy a túlfogyasztás elsődleges oka túlzott beépítés: a fővárosból való tömeges kiköltözés miatt több Pest megyei településen is öt év alatt 30 százalékkal nőtt a népesség, amivel az adott területet ellátó vezetékhálózat, szivattyúzási és tárolómedence-kapacitás nem tudott lépést tartani.) 

Ezért két dolgot tettek: egyfelől bevetettek négy darab, nyolc köbméter víz szállítására képes tartálykocsit, kettőt a szolgáltató DMRV Zrt, kettőt pedig a Magyar Honvédség bocsátott rendelkezésre. Ezek az autók folyamatosan töltötték illetve jelenleg is töltik vízzel Solymár magasabban fekvő tározóit, egy óra alatt 32 köbméter vizet képesek betölteni a medencékbe. 

A másik dolog, amit tettek, hogy „megfeszítették” a rendszert, különböző terelésekkel, irányításokkal és nyomásnöveléssel érték el, hogy nagyobb mennyiség érkezzen a négy solymári medencébe. Az egyik medencénél az utcán szivárgást észleltek, a szakemberek azonnal ki is vonultak, de egyelőre nem találták veszélyesnek a helyzetet. 

Menczer Tamás arról is beszélt, hogy a nehéz helyzet nem múlt el Solymáron, ezért nem tudja azt megígérni, hogy a vízellátás folyamatos lesz a településen. „Az elsődleges célunk az, hogy krónikus vízhiány Solymáron többet ne alakuljon ki, tehát ne forduljon az elő, hogy valaki napokon keresztül nem jut vízhez, és természetesen szeretnénk a vízellátást minél folyamatosabban biztosítani” – tette hozzá a politikus.

Ami a hosszabb távú megoldást illeti, folynak a tárgyalások a szakemberekkel a probléma tartós kezeléséről. Rövidebb távon egy 500 millió forintos beruházásra (egy plusz vezeték kiépítésére) lenne szükség, ez akár a jövő nyárig elkészülhet. A középtávú megoldást pedig az egész térség vízhálózatának és kapacitásának rendezése jelentené, ami 16 milliárd forintba kerülne. Ez utóbbira a forrás rendelkezésre áll, a szolgáltatóval és a szakemberekkel arról tárgyalnak jelenleg, miként lehetne felgyorsítani a munkálatokat.

Végül a politikus felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkit, aki a vízkorlátozással érintett valamelyik településen él, arra kérnek, hogy csak a legszükségesebbre használja az ivóvizet. Ezek a települések: Solymár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Pilisszentiván és Csobánka.

Arról, hogy az elmúlt napokban mekkora vízkrízis alakult ki Solymáron, ITT és ITT és ITT írtunk.