Menczer Tamás: Kétféle gépet használnak lélegeztetésre

Menczer Tamás: Kétféle gépet használnak lélegeztetésre

Menczer Tamás az ATV stúdiójában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdemben nem cáfolta, néhány részlettel viszont kiegészítette a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára a Magyar Hang azon értesülését, miszerint nem lélegeztetésre, hanem a légzés segítésére használatos készülékeket kapott több járványkórház intenzív osztálya. Néhány korántsem mellékes kérdésre azonban továbbra sincs válasz.

Félresikerült a lélegeztetőgép-beszerzés? Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok | Magyar Hang

Menczer Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként igyekezett egyértelművé tenni, mi a helyzet a Kínából rendelt készülékekkel. Mondandóját azzal kezdte, hogy megköszönje a lehetőséget „ennek a nagyon fontos kérdésnek” a tisztázására. Erre természetesen lapunk is lehetőséget biztosított, kérdéseinket eddig két alkalommal tettük fel az operatív törzsnek és a KKM-et is megkerestük, válaszra azonban szokás szerint nem méltatták olvasóinkat.

Az államtitkár lapunkat Fals Hangnak titulálva azt mondta: nem történt hiba, megrendelésre érkeztek olyan gépek Kínából a magyarországi intenzív osztályokra, amelyek nem alkalmasak invazív lélegeztetésre, ám szerepük lehet a betegek kezelésében. A szóban forgó berendezéseket a kezelés első és harmadik fázisában, intubálás előtt és extubálás után, vagyis a lélegeztetőgépes kezelés előtt és után vethetik be a légzés megkönnyítésére. Kifejtette azt is, hogy ezekből a gépekből a Semmelweis Egyetem koordinálása mellett országszerte négy orvosi egyetem intenzív osztálya kapott.

Az államtitkár több lényeges dologra ugyanakkor nem tért ki, igaz a műsorvezető Simon András sem kérdezett rá ezekre. Mint megírtuk,

  • a szóban forgó ResMed Lumis 150 típusú készülékek a gyártó által biztosított leírás, valamint a lapunk által idézett, itthon készült orvosi szakvélemény szerint nem alkalmasak intenzív terápiás lélegeztetésre, illetve fertőző betegeknél sem használhatóak. A gyártó otthoni és klinikai alkalmazásra ajánlja.
  • A szakvélemény szerint probléma az is, hogy a berendezés alkatrészeit az intenzív osztályon való használathoz nem lehet kellő mértékben sterilizálni, ezért ezekből használat előtt újat kellene biztosítani, ami nem költséghatékony. További gond, hogy a berendezésnek nincs magyarországi márkaképviselete, mindössze egy cég forgalmaz ugyanettől a gyártótól néhány hasonló gépet, a kórházi berendezéseknél szükséges állandó karbantartás nem tekinthető megoldottnak.
  • A szakvélemény szerint a készülék nem alkalmas a gázkeverék oxigéntartalmának változtatására sem, pedig ez a tüdőgyulladásos betegek lélegeztetésénél alapkövetelmény. (A készülék leírása szerint ez a funkció bizonyos keretek között rendelkezésre áll.)

Mindezen felmerülő szakmai aggályok azonban továbbra is válasz nélkül maradtak. Nem derült ki azt sem, hogy ezen készülékekből hány darabot vásárolt a magyar állam, és mekkora összeg szerepel a számlán. Szintén nem tudni, hogy a légzést segítő gépek az eddig behozott körülbelül 3000 lélegeztetőgép statisztikáját javítják-e. Ezeket a kérdéseket elküldtük Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek is, remélve, hogy a csütörtöki kormányinfón válaszokat kapunk.

A külföldi webboltokban egyébként 750-850 dollár (245-275 ezer forint) körüli áron lehet beszerezni az alapvetően alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmas gépet. Vagyis nemcsak tudásuk, de áruk is töredéke az intenzív terápiában használatos lélegeztetőgépeknek, amelyek ára több milliótól több tízmillió forintig terjed.

Lélegeztetőgépek: Reagálás a fideszes Sebes Gábor hazugságaira | Magyar Hang

„Lehet, hogy hibázunk"

„Arra szeretném kérni az ellenzéket és az ellenzéki médiumokat is, hogy ne legyenek ellendrukkerek. Nem szeretik ezt a kormányt, rendben van. Ha ellendrukkerek, akkor valójában nem ellenünk drukkolnak, hanem a magyar emberek ellen. Ha azt keresik, annak drukkolnak, hogy mi hol hibázunk. Én azt kérem, hogy ezt ne tegyék." – jelentette ki az államtitkár az ATV műsorában, megjegyezve: "lehet, hogy hibázunk. Nem követtünk el eddig tudomásom szerint nagyobb hibát, ha elkövetünk kisebbet, azt igyekszünk helyrehozni."

Menczer Tamás lapunknak címzett szavait visszautasítjuk. Nem drukkolunk annak, hogy a kormány hibázzon, és nem drukkolunk a magyar emberek ellen. Már csak azért sem, mert a kormány minden hibájáért mi, magyarok fizetünk pártállástól, világnézettől függetlenül. Éppen ezért tartjuk aggályosnak az elfuserált, vagy annak látszó, meg nem magyarázott beszerzéseket. Valamint azt, hogy napi több tízezer olvasónkat Magyarország kormánya rendszeresen semmibe veszi azzal, hogy lapunkat válaszra sem méltatja.