Menesztették a Századvég folyóirat teljes szerkesztőségét

Menesztették a Századvég folyóirat teljes szerkesztőségét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Derült égből villámcsapásként érte a Századvég folyóirat szerkesztőségét, hogy a múlt héten közölte a lap főszerkesztőjével a kormányközeli Századvég Alapítvány, az eddigi szerkesztőségtől megválnak. Az Indexnek nyilatkozó Demeter Tamás (egykori) főszerkesztő nem kommentálta az online és print formátumban is megjelent lap szerzőihez írt levelét, amelyben tájékoztatta őket a történtekről, csak annyit mondott: „soha nem tapasztaltunk korábban semmilyen interferenciát, kooperatív, már-már baráti volt a viszony, ezért sem akarok vagdalkozni. Az alapítvány úgy döntött, hogy másik szerkesztőséggel szeretne dolgozni a jövőben, nem váltunk el haragban.”

A levélben a szikár tények mellett azt is közölte Demeter, hogy a Barthel-Rúzsa Zsolt alapítványi elnökkel folytatott beszélgetésen utalt arra, hogy a lap feladata a jövőben a kormány irányvonalának támogatása lesz. Mint írta, „elkészült és a folyóirat weboldalán és Facebook-oldalán is hozzáférhető volt utolsó, 88. számunk, amely a járadék hívószó köré szerveződött. Ez időközben eltávolításra került. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a számban olyan tanulmányok is megjelentek, amelyek nem egyeztethetők össze az Alapítvány szellemiségével. Nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy ennek a lapszámnak mi lesz a további sorsa.”

A portál információi szerint Bod Péter Ákos közgazdászprofesszornak a lap utolsó, a járadékkal foglalkozó számában megjelent tanulmánya verte ki a biztosítékot a kiadónál.

A Hvg.hu szerint Bod úgy emlékszik, egy éve kaptak felkérést különböző szerzők a járadék témakörében megírandó tanulmányokra, olyanok, mint Mihályi Péter vagy Szelényi Iván. Mindannyian elég markáns véleményt fogalmaztak meg. Fél év után most visszakapta az írását egy levéllel, amelyben a szerkesztőség azt magyarázza, koncepcióváltás történt, az írást nem hozzák le.

Az írás, egy 25-30 oldalas szakszöveg a járadék témájában olyan megállapításokat tesz, hogy az állam beavatkozása a gazdaságba a járadékok elvonásával, majd újraelosztásával torzítja a piacot, drágítja a termelést, csökkenti a hatékonyságot és a teljesítményt, vagyis károkat okoz. Az ilyen gazdasági filozófia keleten működik és működhet, de EU-s keretek között kétséges.

A kiadó a számot az online felületről egyébként már eltüntette. A négyfős szerkesztőség kirúgását követően a tágabb szerkesztőbizottság jelentős része is lemondott, így az Index szerint Hörcher Ferenc, Fodor Pál, Lee Congdon, valamint Kulcsár-Szabó Ernő is távozott.

A Századvég folyóirat így csak néhány hónappal élte túl a Kommentárt, ott is lecserélték a szerkesztőbizottságot, mert nem volt elég kormánybarát.