Mennyi vakcina van jelenleg az országban? Itt megtudhatja

Mennyi vakcina van jelenleg az országban? Itt megtudhatja

Oltáshoz előkészített Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fecskendők az időseket gondozó Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézményében 2021. január 28-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországra érkezett vakcinák típusáról és mennyiségéről jelent meg összeállítás pénteken koraeste a koronavirus.gov.hu oldalon.

A tájékoztató szerint csütörtökön újabb vakcinaszállítmányok érkeztek: 54 ezer adag Moderna és 21 ezer 600 adag AstraZeneca. Ez utóbbi – jegyezték meg – kevesebb, mint harmada a korábban ígért szállítmánynak, és a következő hetekben is csak csökkentett szállítmányok várhatóak. Mindkét oltóanyagot a regisztrált idősek oltására fogják elsősorban használni.

Az összeállítás ezután ostorozza a baloldalt, majd tisztázza, hogy az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

Mint hozzáteszik, Magyarország az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelte a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét, így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várható az uniós beszerzésből, ennek eddig a 7 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

Arról is beszámolnak, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson oltóanyagát is, de ennek szállítása várhatóan csak április második felében kezdődik el. A Janssen egydózisú vakcinájából 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

Az összeállítás szerint „miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik”, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban.

A kínai vakcinából eddig három szállítmány érkezett, az első több mint félmillió adagos szállítmányt a háziorvosok gyakorlatilag mára eloltották a regisztrált idősek körében, a második 450 ezer adagos szállítmányt a jövő héten kezdik felhasználni a már beoltott idősek második körös oltására.

Az ezen a héten érkezett 100 ezer adag kínai vakcinával a szükséges hatósági vizsgálat után lehet majd oltani, szintén a regisztrált idősek első és második körös oltására használják majd.

Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, a legutóbb érkezett 180 ezer adag első dózisú vakcina alkalmazását a Nemzeti Népegészségügyi Központ(NNK) hétfőn engedélyezte, és  ezt a hét második felében szállították ki a kórházi oltópontokra, ahol a háziorvosok által beküldött regisztrált időseket oltják vele.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

Az összeállításban azt is hangsúlyozzák, hogy a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, ezért változott az oltási stratégia. Az a cél, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcina-szállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba és változott egyes vakcinák alkalmazása is. Így márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be.

Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozott, már 60 év felettieket is olthatják vele a háziorvosok. Az operatív törzs kifejezetten azt kérte a háziorvosoktól, hogy a még be nem oltott regisztrált időseket oltsák ezzel a vakcinával is, hogy az idősek minél előbb védettek legyenek. Az eddig regisztrált idősek több mint fele már megkapta az oltást.

Az összeállítás végén táblázatos formában is ismertetik a Magyarország által lekötött EU-s beszerzésű és keleti vakcinák mennyiségét. Továbbá a Magyarországon jelenleg alkalmazott vakcinákról – szintén táblázatos formában – közlik azok gyártóit, hogy hány oltás szükséges azokból, hány nap különbséggel, valamint hogy krónikus betegeket oltanak-e vele.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.