Mennyit is fizet az állam az orosz gázért a Gazpromnak?

Mennyit is fizet az állam az orosz gázért a Gazpromnak?

A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció pert indít, hogy kiderüljön, pontosan mennyiért kapjuk „Európa legdrágább gázát” az oroszoktól – közölte Molnár Csaba, a DK EP-képviselője hétfőn. 

„Putyin csúnyán átverte Orbán Viktort, amikor azt állította, a magyarok a piaci ár ötödéért fogják kapni az orosz gázt. A kormány hétszeres rezsiemelése óta tudjuk, hogy ez hazugság volt, hiszen a magyarok fizetik a legtöbbet a gázért az egész EU-ban. Azt azonban továbbra sem tudjuk, hogy a kormány pontosan mennyiért veszi és milyen haszonnal adja tovább a gázt a magyaroknak. Amikor ezt közérdekű adatigénylésben próbáltuk megtudni az MVM Ceenergy Zrt-től és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségtől, az egyik cég semmit nem adott ki, a másik pedig csak olyan dokumentumokat, amelyeken minden lényeges adatot, például a gáz árát is kitakarta” – írta Molnár Csaba.

Hozzátette: tudni akarjuk, hogy mennyit fizetnek érte az állami cégek a Gazpromnak és hogy milyen áron, mekkora haszonnal adják tovább a hazai energiacégeknek és rajtuk keresztül az embereknek. Ezt már csak azért is tudnunk kell, mert az Európa-rekorder magyar gázár is hozzájárult az orbáni inflációhoz és az áremelésekhez.