Mennyit költött a Magyarságkutató Intézet a pozsonyi csatáról szóló filmre? Kikértük a szerződéseket

Mennyit költött a Magyarságkutató Intézet a pozsonyi csatáról szóló filmre? Kikértük a szerződéseket

Jelenete A pozsonyi csata c. animációs filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen valamivel több mint nettó 11,6 millió forintot fizetett a Magyarságkutató Intézet (MKI) a pozsonyi csatáról szóló animációs filmmel kapcsolatos szerződésekre – derült ki a Magyar Hang közérdekűadat-igényléséből, amelyre pénteken válaszolt az intézet.

2019-es standardok alapján kellett elkészülnie az animációnak

A 2019 júliusában kötött szerződésben az áll, a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft. vállalja, hogy 50 perces narratív, 3D animációs filmet készít a pozsonyi csatáról. – A film bemutatja a honfoglalás főbb állomásait, a szemben álló felek seregeit és a pozsonyi csata minden fázisát, valamint a honfoglaló magyarság életmódját. A film a 2019-es standardok alapján AAA+ minőségű animációkkal és modellekkel készül el. Full HD (1920x1080 képkocka), 25 FPS (ez azt jelenti, hány képkockát láthatunk egy másodperc alatt – a szerk.) alatt, stereo hangminőségben – áll a szerződésben.

A kft.-nek a film elkészítését két ütemben kellett teljesítenie. Az első ütemben – 2019. szeptember 15-ig – kellett az alábbiakat teljesíteniük: a film forgatókönyve, storyboard, karaktertervek 3D-ben, kész karakterek, 10 perc készre vágott filmes anyag a film bevezető részéből. A második ütemben pedig a kész filmet 2019. december 31-ig kellett leadni.

Így a Hyperionnak járó pénzt is két ütemben kellett kifizetnie az intézetnek, az első körben valamivel több mint 5 millió forint + áfát, majd a kész film leadása után szintén ennyit. A vállalkozónak a szerződés szerint „teljes jogszavatosságot kell vállalnia”, hogy a szerződés teljesítése harmadik személyek jogait nem sértik.

Hogyan talált egymásra a Hyperion és az MKI?

A Hyperion Kft. már korábban is szerette volna elkészíteni a pozsonyi csatáról szóló filmet. A Honvedelem.hu már 2017-ben arról számolt be, készítik az animációs filmet, amit akkor a Média Mecenatúra támogatott. Az interneten eléhető pályázat szerint a készítők 2017-ben a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyertek 12 millió forintot.

– Már a látványosabb Unreal játékmotorral dolgozunk, amelyet ugyan nem arra találtak ki, hogy filmeket készítsenek vele, de az a szándékunk, hogy minden anyag, amelyet elkészítünk, később elkészüljön interaktív játék formájában is – mondta akkor az oldalnak Baltavári Tamás, a Hyperion ügyvezetője. A cikk akkor azzal zárult, a készítők további támogatókat keresnek, hogy „a látványvilágot a lehető legmagasabb minőségig fokozzák”.

Hogy hogyan is talált végül egymásra a cég és az MKI, arról az intézet vezetője, Horváth-Lugossy Gábor mesélt a közmédiának decemberben. Elmondta, Baltavári Tamás közvetlenül megalakulása után megkereste az intézetet, hogy a pozsonyi csatáról korábban megalkotott kisfilmjük újragondolásához segítséget kérjen. Ugyanis az akkor még csak 21 perces produkció kivitelezése „forráshiány miatt nem egészen az alkotók tervei szerint alakult, az MKI azonban felkarolta a kezdeményezést, Baltaváriék pedig tavaly nyáron nekiálltak, hogy az előző munkájuknál tartalomban, játékidőben és látványban is ígéretesebb produkciót tegyenek le az asztalra”.

Egyébként januárban kiderült, a Hyperion Kft. 30 millió forintos dotációban részesül a Nemzeti Kulturális Alap honlapján olvasható összesítés szerint a „miniszteri támogatások” keretéből. A pénz a „Honfoglalás kora című ismeretterjesztő sorozat megvalósítására” szól, a döntéshozó Kásler Miklós Emmi-miniszter volt.

Egymilliót költöttek a dalra, félmilliót a werkfilmre

A Hyperion Kft.-n túl még hárman kaptak pénzt a filmmel kapcsolatban az MKI-től: a hozzá írt dal felénekléséért Tóth Gabriella énekesnő és a FankaDeli néven ismert Kőházy Ferenc hiphop-előadó egyaránt nettó 502 ezer forintot kaptak. Az MKI tájékoztatása szerint a dalírásra külön szerződéskötés nem történt – a dalt egyébként FankaDeli írta. Rajtuk kívül még egy személyt, Tóth Gergelyt bízott meg az intézet, akinek a feladata a filmhez kapcsolódó werkfilm elkészítése volt. Ő ugyancsak nettó 502 ezer forintot kapott.

A filmet egyébként az MKI You Tube-csatornáján cikkünk írásakor már közel 135 ezren látták, ám sok kritikát kapott az animáció minősége miatt, illetve azért, mert több helyen sem csak a bizonyított történelmi tényekre hagyatkozik.

Filmes forrásunk megjegyezte, minőségi animációs alkotást ennyi pénzből, ilyen hosszban lehetetlen elkészíteni. A minőségi filmek egymillió forintos percenkénti árról indulnak, de a legdrágább, világszínvonalú alkotások esetében egy perc a teljes Pozsonyi csata költségvetésének két-háromszorosába is kerülhet. Mint fogalmazott: „Számomra ebben a történetben az a borzalmas, hogy egy szakmailag teljesen vállalhatatlan, dilettáns, amatőr filmet emel a kormányzat piedesztálra, csak azért mert a számukra kedves témát dolgoz fel. Azt sem látják, hogy a témának is inkább ártanak vele, mint segítenek. Szóval ez nem egy pénzlenyúlós csapat, csak egy lelkes, de dilettáns »alkotótábor«, akik a film-animációs film legalapvetőbb szakmai fogásaival sincsenek tisztában.”