Mentődolgozók szövetsége: Nem oldják meg a létszámhiányt a biciklis mentősök

Mentődolgozók szövetsége: Nem oldják meg a létszámhiányt a biciklis mentősök

Képünk illusztráció (Forrás: Országos Mentőszolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mentősök túlterheltek, és mivel a mentődolgozói létszám és az ellátandó feladatok száma adott, a kerékpáros mentőegységek bevezetése ezen nem változtat – írja csütörtöki közleményében a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Az érdekképviselet arra reagált, hogy az Országos Mentőszolgálat kerékpáros mentőegység bevezetését tervezi. 

Az érdekképviselet szerint az elképzelés jó és indokolt lehet rendezvényeken, vagy a turisták által nagy számban látogatott helyszíneken szezonális jelleggel, sőt, előrelépés lehet a gyors segítségnyújtás terén, de a mentés tekintetében „jelentős terhelést csökkentő hatás nem várható”. Ezért jelenleg szakmailag indokolatlannak és megalapozatlannak tartja a kerékpáros egység bevezetését.

A szervezet részletesen taglalta a szakemberhiány kérdését: mint írták, a közép-magyarországi régióban, elsősorban a fővárosban annyira leterhelt a mentőszolgálat, hogy „az ország minden részéből egységeket kell felvezényelni már évek óta”, a mentősök túlterheltek, a problémát szerintük elsősorban „a munkaerő és a megnövekedett feladatszám közti aránytalanság okozza”.