Merkely: A késő őszi, téli időszakban jöhet a járvány második hulláma

Merkely: A késő őszi, téli időszakban jöhet a járvány második hulláma

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány második hulláma jó eséllyel enyhébb lehet, mint az első, hiszen a kutatók már jobban ismerik a vírust. Ugyanakkor ehhez szükség van a lakosság józan óvatosságára is – idézi a Portfólió Merkely Béla professzornak, a Semmelweis Egyetem rektorának a Heteknek adott interjúját.

A szakember úgy vélekedett, hogy jelenleg is az első hullám tart a környező országokban. Második hullámról véleménye szerint akkor beszélhetünk, amikor a járvány első szakasza után tartósan megnövekszik a vírus reprodukciós aránya. Erre szerinte a késő őszi, téli időszakban kerülhet sor, amikor kedveznek a feltételek a vírus életben maradásának és szaporodásának.

Szeptembertől több tényező – az iskolakezdés, a szabadságról való visszatérés, illetve a hűvösebb idő miatti hosszabb zárt térben tartózkodás – is hozzájárulhat a fertőzések megugrásához, így egy második hullám ősszel érkezhet meg - magyarázta az ATV összefoglalója szerint.

A járvány őszi lefolyásáról szólva kiemelte, az függ attól, hogy mikortól lesz védőoltás. Arról is beszélt, hogy a halálozási arány kisebb lesz, mint az első alkalommal, mivel a hazai és a nemzetközi kutatásoknak, klinikai vizsgálatoknak köszönhetően egyre jobban ismerjük a vírust. Kiemelte, fontos, hogy minél többen beadassák majd maguknak az influenza elleni védőoltást. Itt különösen a veszélyeztetettekre, vagyis a 60 év felettiekre, a krónikus betegségben szenvedőkre, illetve az egészségügyben dolgozókra, a pedagógusokra és a bolti eladókra gondolt.

Ezeken kívül arról is beszélt a rektor, hogy mindenkinek át kell gondolnia, saját közvetlen környezetében mit tehet annak érdekében, hogy csökkentse a vírus terjedésének esélyét.