Merkely Béla azt hitte, enyhe tünetekkel megússza a fertőzést

Merkely Béla azt hitte, enyhe tünetekkel megússza a fertőzést

Merkely Béla az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Semmelweis Egyetem rektora is átesett a koronavíruson. Merkely Béla korábban azt hitte, hogy könnyű lefolyással túlesik a betegségen, viszont a harmadik napon nagy fájdalmai és láza lett, valamint a gyengeség is jelentkezett nála – erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt a rektor.

A saját tapasztalatai alapján azt javasolja, figyelni kell a tüneteket és folyamatosan nézni magunkat, mert, ha rosszabbodik az állapotunk, akkor el kell menni a kórházba, és meg kell kapni a terápiákat. Mint mondta, a fertőzés korai szakaszában tud segíteni a remdesivir, amely a vírus terjedését gátolja. A favipiravir enyhe, középsúlyos esetekben hatékony. Merkely úgy gondolja, hogy a legfontosabb az időzítés. Problémának látja, hogy miután a betegek későn jelentkeznek, kicsit későn kapják meg a szükséges gyógyszert.

A professzor otthonában saját magát kezelte, de kollégái is számos tanáccsal ellátták. Elsősorban a vitaminokra helyezte a hangsúlyt, C és D vitamint szedett, valamint a perifériás idegrendszert érintő fájdalmai miatt B vitamint is, ezen kívül vérhígító terápiát alkalmazott, és ágyban maradt.

A rektor egyébként az oxigénmérőt ajánlotta, amin le lehet mérni, hogy mennyi az oxigénszaturációnk, ha ez az érték 90 százalék fölött van, akkor nagy baj nincsen.

Merkely Béla arról is beszélt, hogy sokféle koronavírussal kapcsolatos adatot ismer, mivel a négy orvosi egyetem adatszolgáltatását is ismeri, így látja, hogy hány beteg van, aki ténylegesen megfertőződik egy nap alatt a koronavírussal. Hozzátette: az abszolút számon kívül a pozitívak aránya is nagyon fontos.

„A mostani ugrás, ami látható, nem a PCR-mérésekből adódik, hanem a többletaktivitásból” – mondta a műsorban a rektor. Elmondása szerint korábban teljesen egészséges emberek is megbetegedhetnek annyira, hogy kétoldali tüdőgyulladásuk lesz, és lélegeztetőgépre kerülnek.

„Semmiben sem bízhatunk túlságosan” – vélekedett, majd arra biztatott mindenkit, hogy kerüljék el a megbetegedést, mert senki sem lehet abban biztos, hogy elkerüli a súlyos lefolyást.

Számításai szerint több mint 1,5 millió magyar esett már át a koronavírus-fertőzésen, ami nagyjából 15 százalékot jelent. Ahhoz, hogy a nyájimmunitás meglegyen 60 százalékra van szükség.

„Nap, mint nap újabb tízezrek kapják meg a megbetegedést. Azt gondolom, hogy nagyjából március-április környékére túl tudunk lenni ezen a járványon” – mondta a műsorban Merkely Béla.