Merkely Béla bejelentette: több mint 150 „csillogó szemű” SOTE-s orvostanhallgató indult Szlovákiába

Merkely Béla bejelentette: több mint 150 „csillogó szemű” SOTE-s orvostanhallgató indult Szlovákiába

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ma hajnali 3 órakor útjukra engedtük a Semmelweis Egyetem olyan hatodéves orvostanhallgatóit, ötödéves fogorvostan-hallgatóit, rezidenseit, valamint PhD hallgatóit és szakdolgozóit Szlovákiába, akik a HUNCOVER országos reprezentatív és a mindennapi tesztelésben is kivették már a részüket! – jelentette be Merkely Béla, az egyetem rektora közösségi oldalán, amit az atv.hu vett észre.

https://www.facebook.com/drmerkelybela/posts/177474063985422

Mint Merkely írta, a lelkes egyetemi polgárok az új típusú koronavírus rohamos terjedése miatt felvidéki lakossági szűrésében fognak részt venni a hétvége folyamán. – Mérhetetlenül büszke vagyok, hogy kevesebb, mint 1 napon belül jelentkezett 154 csillogó szemű Semmelweis Polgár a szabadidejüket feláldozva, s készen álltak az azonnali indulásra – tette hozzá jelezve, vasárnap este várják őket haza.

Merkely posztja alatt volt olyan kommentelő, aki azt firtatta, itthon nincs-e szükség az orvostanhallgatókra. Erre a rektor úgy válaszolt: „Szlovákia minden egyes állampolgárát leszűri az elkövetkezendő napokban. Céljuk az, hogy a lehető legtöbb olyan fertőzöttet izolálják, aki továbbterjesztené a vírust, valamint így elkerülhetnék a kevésbé szigorú korlátozásokat és gazdasági visszaesést.Ehhez van szükségük külső segítségre, szakemberekre a Semmelweis Polgároktól.Hazánkban is növeljük folyamatosan a mintavételi kapacitást. Hallgatóink az OMSZ-nek is segítséget nyújtanak már napok óta”.

A 444 számolt be róla elsőként, miután Szlovákia leteszteli teljes lakosságát, segítséget kértek a magyar kormánytól, nevezetesen azt, hogy delegáljanak ehhez 50 egészségügyi szakembert, ám Magyarország ehelyett 200-at küld. Ez egyébként a szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter, Ivan Korčok Twitter üzenetéből derült ki, aki köszönetet mondott Szijjártó Péter külügyminiszternek. A szlovák tárcavezető szerint a magyarok Komáromban, Léván, Nyitrán és a Kassa melletti Tőketerebesen fognak besegíteni.