Merkely Béla: Eddig két pozitív esetet találtak a budapesti vizes Európa-bajnokságon

Merkely Béla: Eddig két pozitív esetet találtak a budapesti vizes Európa-bajnokságon

Merkely Béla az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig 14 ezer PCR-tesztet végeztek el a budapesti vizes Európa-bajnokságon – többek között erről beszélt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, az esemény 350 fős egészségügyi csapatának irányítója pénteken az M4 Sport Sporthíradójában.

– A várakozásoknál is jobban alakulnak a dolgok – értékelte az eddigi napokat a szakember. – Ne felejtsük el, hogy minden idők legnagyobb versenybuborékját hoztuk létre. Ez egy háromrétegű buborék, amelynek belsejében, a legvédettebb helyen maguk a sportolók vannak, s összesen 3700 fő tartózkodik benne – mondta.

Ahogy fogalmazott, ahhoz, hogy ezt a fajta biztonságot garantálni tudják és olyan magyar sikereknek lehessen örülni, mint amilyeneket eddig szállítottak a hazai versenyzők, mostanáig 14 ezer PCR-vizsgálatot végeztek el, és az Eb végéig ez a szám felmegy majd nagyjából 18 ezerre. – Fontos főpróba ez Tokió előtt, hiszen az lesz majd természetesen a legnagyobb buborék. Az itt felhalmozott tapasztalatokat próbáljuk majd továbbadni a tokiói verseny lebonyolítóinak – tette hozzá. Mint mondta, eddig két pozitív esetet regisztráltak, az érintetteket a szabály szerint karanténba helyezték, gyógyulnak, az állapotuk megfelelő.

A Semmelweis Egyetem csapata a 14. ilyen buborékot szervezte, ezek nagy része vizes sporthoz volt köthető, mint például a Nemzetközi Úszóliga (ISL) tavaly őszi, budapesti, hathetes versenye. – Az úszóknak már van tapasztalata és tudják, hogy ez értük van, hogy biztonságban minél jobb eredményt tudjanak elérni. Igyekeztünk egy élhető buborékot létrehozni, amelyben jól érzik magukat és megfelelő eredményeket tudnak elérni – fogalmazott Merkely Béla.

(MTI)