Merkely Béla: Elindult az ötödik hullám Magyarországon

Merkely Béla: Elindult az ötödik hullám Magyarországon

Merkely Béla megkapja a védőoltást (Fotó: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron variáns okozott – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora péntek reggel a Kossuth Rádió műsorában. Napi több tízezres esetszámok is lehetnek emiatt itthon – tette hozzá.

Egy fontos üzenet van: a teljes oltás a három oltás, kettővel nem lehet megelégedni – mondta. Hozzátette: az oltottaknál enyhébb tünetek jelentkeznek. Általában orrfolyás, fejfájás, torokfájás és körülbelül két napig tartó láz figyelhető meg náluk, amelyek nem olyan súlyos tünetek. Ezzel szemben az oltatlanoknál akár súlyosabb megbetegedések is kialakulhatnak.

Elmondta, hogy jelenleg annak ellenére, hogy az esetszámok emelkednek, a kórházi ápoltak csökken, egy hétig még így lesz, majd az is növekedni fog, de arányaiban ez alacsonyabb lesz mint a negyedik hullámban.

Közvetlenül az ünnepek után a Portfolio már arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzésszámok emelkedése alapján a negyedik és ötödik hullám fordulójára érkezett Magyarország. Szerdán pedig Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az Inforádiónak úgy fogalmazott: berobbant az ötödik járványhullám, szignifikánsan megnőtt január első napjaiban a légúti tünetekkel a háziorvosokhoz forduló betegek száma, ez pedig azt mutatja, hogy szinte teljesen összeért a koronavírus negyedik és ötödik hulláma.