Merkely Béla: Már legalább kétmillióan fertőződhettek meg Magyarországon

Merkely Béla: Már legalább kétmillióan fertőződhettek meg Magyarországon

Merkely Béla (Fotó: Merkely Béla Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A november 11-i korlátozó intézkedések bevezetése után a járvány platón van, stagnál, sőt számos adat szempontjából csökkenő jelleget mutat – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Brüsszeli Magyar Intézet által szervezett online előadásán a Telex beszámolója szerint.

Szerinte mostanra már legalább 2 millió ember eshetett át a fertőzésen Magyarországon. Kiemelte, hogy az elmúlt időben nem emelkedett a Coviddal kórházba került betegek száma, és a súlyos állapotú betegek száma sem növekszik tovább. A lélegeztetett betegek száma hetek óta 600-700 körül van.

Merkely Béla azt is mondta, hogy a magyar egészségügyi rendszer teherbíró képessége nagyjából 1000 lélegeztetett főnél határozható meg. Ilyen, illetve ennél nagyobb számú súlyos állapotú beteget hosszú időn keresztül nem tudnának kezelni. Ezért is örült a korlátozó intézkedéseknek.

Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy extrém ritkának tekinthető az újrafertőződés az egészséges immunrendszerű embereknél. Aki átesett a betegségen, az relatív hosszú védettségre számíthat, mondta.

Szerinte minden vakcina biztonságos, és az extremitások kategóriájába sorolta a kimutatott néhány mellékhatást.

Mint megírtuk, Merkely Béla november 26-án úgy becsülte, hogy addig mintegy másfél millióan fertőződhettek meg, vagyis akkor az azóta eltelt két hétben akár további félmillió fertőződés is történhetett, nagyon nagy részük akkor valószínűleg komoly tünet nélkül.

Szerda reggelig a hivatalos adatok alapján 259 588 fő fertőződött meg, ami körülbelül nyolcada a rektor által említett kétmilliós számnak.