Merkely szerint nem lesz negyedik hullám, Zsiday úgy véli, már nyáron lecsaphat Európára az indiai mutáció

Merkely szerint nem lesz negyedik hullám, Zsiday úgy véli, már nyáron lecsaphat Európára az indiai mutáció

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem lesz Covid 2022-ben, Magyarországon már idén nyáron sem. Covid-esetek lesznek, de azoknál, akik be vannak oltva vagy átestek a betegségen és még be is vannak oltva, ott komoly történet nem lehet” – nyilatkozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Nem lesz negyedik hullám, sem most, sem szeptemberben, nem tud egy olyan mutáció kialakulni, ami Magyarországon ismét egy járványt hozzon, mert nagyon magas az átfertőzöttség és az átoltottság is – magyarázta Merkely a TV2-nek adott interjújában. Mint hozzátette, nemcsak egyfajta vakcinával oltottunk, hanem sok fajtával.

Merkely szerint ha bárki megpróbálja a koronavírust oltás nélkül megúszni, az lehetetlen feladatra vállalkozik, és csak idő kérdése, hogy mikor kapja el a vírust. A vakcinák hatásossága kapcsán pedig azt mondta: „biztos vagyok benne, hogy az oltás sokkal tovább tart, mint fél év”.

Merkely más szakértőkhöz képest nagyon optimistának tűnik, például Rusvai Miklós virológus professzor jobban aggódik, szerinte még további másfél-kétmillió embert kell beoltani ahhoz, hogy Magyarország el tudja kerülni a negyedik hullámot. Mint hangsúlyozta, 5 vagy 6 millió beoltott még nem elég a nyájimmunitáshoz.

Zsiday Viktor befektetési szakember még sötétebben látja a helyzetet, szerinte „a B 1.617.2 jelű indiai verzió keresztbe tehet akár már a nyári turistaszezonnak is”. Úgy látja, a piacok nem számolnak a mutáció kockázatával, pedig a variáns július-augusztusra Európában is dominánssá válhat. Aggasztónak tartja ugyanis, hogy Nagy-Britanniában az indiai mutáció néhány hete még alig volt észrevehető, most pedig az összes eset több mint 20 százalékát ez adja. Sőt, ugyanez a variáns árasztotta el az eddig példásan védekező Délkelet-Ázsiát is.

A brit hatóságok szerint az új indiai variáns akár 50 százalékkal fertőzőbb lehet a britnél (amely maga is vagy 50 százalékkal fertőzőbb volt az eredetinél), és részlegesen lehet, hogy ki tudja kerülni a vakcinák adta védelmet is. – Egyáltalán nem biztos az előző két állításból egyik sem, de a nagyon gyors terjedés arra utal, hogy egyelőre ezt valószínűsíthetjük, ennek pedig hatalmas hatása lehet a világgazdaságra – írja Zsiday.

Szerinte a jelenlegi trendeket kivetítve ez a variáns válhat július-augusztusra dominánssá Európában is, feltéve persze, hogy a fenti számok igazak. – Ha ez így történik, akkor ez ellen még a 60-70 százalékos oltottság sem feltétlenül elegendő, és emiatt az eddig gondtalannak tűnő július-augusztusi turistaszezon is hatalmas pofont kaphat – írja blogján Zsiday.