Mészáros Lőrinc: Amióta visszavonultam a közélettől, politikai kérdésekkel nem foglalkozom

Mészáros Lőrinc: Amióta visszavonultam a közélettől, politikai kérdésekkel nem foglalkozom

Felcsút, 2014. április 21. Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. MTI Fotó: Beliczay László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ország leggazdagabb embere nagyinterjút adott az Indexnek, (ebből csütörtökön már közöltünk ízelítőt) ami önmagában is eseményszámba megy. Itt-ott szóba kerül a kissé furcsán gyors gazdagodása, de olyan barátságosan, hogy az interjúalany láthatóan élvezi, hogy felvilágosítást adhat arról, hogyan is kell ezt érteni.

Egyetlen kérdésben bukkan csak fel Orbán Viktor neve: „Hamarosan kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság. Egy kérdés erejéig focizzunk! Orbán Viktor 2007-ben a Fejér Megyei Hírlapnak azt mondta: nincs realitása, hogy Felcsúton NB I.-es csapat legyen, és hosszú távon is a saját tehetségekre építő NB II.-es középcsapat kialakítása a cél a Puskás Akadémiánál. A felnőttcsapat költségvetését viszont időközben óriásira növelték, rengeteg légiós érkezett, így idén másodszor érmes az NB I.-ben, és a nemzetközi kupában indul a csapat. Miért változott az eredeti cél?”

Viszont az interjú mellett hosszú (nagyon hosszú) keretes listát közölnek Mészáros jótékonykodásairól A leggazdagabb adakozó címmel. Ebből kiderül, hogy a Mészáros Csoport mennyi jót tett, főleg szegény és beteg gyerekekkel. Például megtudhatjuk ebből, hogy az ő cégcsoportja adta a rendszerváltozás óta a legnagyobb magán-élelmiszeradományt. A jótékonykodások részletekbe menő felsorolása az interjú hosszának 27,7 százaléka. Megszámoltuk.

A cikkben szereplő közcímek:

  • Rajta keresztül támadják a kormányt
  • Erősebb Opus-részvényt szeretne
  • 7500 tejelő tehene van
  • A Kogart Ház kiállítóterem volt és lesz
  • Nincs vita a vagyonról

Persze a család is szóba kerül egy kérdésben: „Egy ekkora cégbirodalom irányítása kihívást jelentő feladat. Mind a hazai, mind pedig a nemzetközi gazdasági életben van rá példa, hogy a tulajdonos az üzleti életben ambiciózus gyermekét bevonja a cég irányításába. Hosszabb távon milyen szerepet szán gyermekeinek a vállalatcsoport irányításában?”

Az interjú stílusa és a kérdések teljes egészében Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjúinak hangvételét idézik. Egy jellemző kérdés, és a rá adott válasz első néhány sora: „Minek tulajdonítja, hogy mégis ilyen negatív kép él az emberek fejében a cégbirodalmáról? – Magyarországon vannak politikai erők, akik a multinacionális tőke érdekeinek érvényesítésében érdekeltek. Ennek megértéséhez vissza kell tekintenünk az időben. A rendszerváltás idején...”

Vajon a közbeszerzéseken tényleg mindent Mészáros visz? „Ha megnézzük a hivatalos statisztikákat, láthatjuk, hogy tavaly kb. 4300 milliárd forint volt a teljes hazai építőiparban felhasznált forrás, vagyis a mi csoportunk részesedése ebből alig 7 százalékos” – szerénykedik az üzletember.

Mint hozzáteszi, az üzleti életben nem jellemző az a látványos szembenállás, ami átlengi a teljes hazai közéletet, a szereplők felül tudnak emelkedni a politikai nézetkülönbségeken. Ő is szívesen ebédel vagy vadászik közösen a gazdaság legtöbb szereplőjével.

Persze, azért az interjú végén szó esik a legfontosabb kérdésről is: „Tudják már, mikor és hol lesz az esküvő? – Igen, az elmúlt időszakban akaratunkon kívül kissé nagy a sajtóérdeklődés irányunkba, de Andival nagyon boldogok vagyunk. Egyikünknek sem volt kérdés, hogy össze szeretnénk kötni az életünket. De a részleteket hadd őrizzük meg magunknak.”

Egy hírértékű információ azért elhangzik, Mészáros a közelmúltban többször tárgyalt Pákh Imrével a Munkácsy-képek megvásárlásáról, de még nem tudtak megállapodni.

Arra, hogy mire számít 2022 után, így válaszolt: „Amióta visszavonultam a közélettől, politikai kérdésekkel nem foglalkozom, de köztudottak a politikai nézeteim.” Azért arra számít, hogy győz a Fidesz, pontosabban úgy fogalmaz, hogy szurkol annak, hogy „a jelenlegi nemzetépítő politikai közösség folytathassa a munkát”.

De azt is mondta, hogy nincs félnivalója egy esetleges kormányváltás után sem, egy ekkora vállalatcsoportot ugyanis csak transzparensen lehet működtetni.

Címkék: Mészáros Lőrinc

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.