Mészáros Lőrinc öccsének is kijut a közpénzáldásból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év alatt 7 milliárd 757 millió forintnyi állami megbízást nyertek el Mészáros Lőrinc öccse, Mészáros János cégei – összegezte a 24.hu. Mindezt ráadásul főleg egyéniben, és csak ritkábban konzorciumi tagként. A közel nyolcmilliárdos összeg csak a fővállalkozói munkákat érinti, hiszen a nyilvános adatbázisokból nem derül ki, alvállalkozóként vagy a közbeszerzési értékhatárt el nem érve mennyit kaptak.

Néhány éve már kifejezetten jól megy Mészáros Jánosnak, tavaly májusban pedig új cége lett, a főleg mérnöki tevékenységgel és műszaki tanácsadással foglalkozó Adept Enviro Kft. Alig négy hónappal azután, hogy megvette, a cég el is nyert 260,6 milliós közbeszerzést az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól. Ezért a pénzért a gyálai Holt-Tisza kármentesítésének feltárása volt a feladat. Ez volt a 2016-ban létrehozott Adept Enviro második sikeres közbeszerzése, míg az első a Nitrokémia Zrt.-től elnyert egymilliárdos keretszerződés, két másik vállalkozással közösen.

Mészáros Lőrinc elárulta üzleti sikerei titkát | Magyar Hang

A hvg szemlézte azt a cikket, amelyben Mészáros Lőrinc gazdagodását elemzi a Bloomberg hírügynökség. A cikk kiemelte, Orbán Viktor barátainak helyzetbe hozása azt eredményezte, hogy egy gázszerelő milliárdos lett. Kérdéseikre Mészáros Lőrinc válaszolt: a felcsúti milliárdos azt közölte a lappal, hogy soha nem volt üzleti kapcsolata a miniszterelnökkel.

Tavaly év elején a Magyar Közút vett aszfalttömörítő gépeket a szintén Mészároshoz tartozó Pegazus Trade Kft.-től, méghozzá 567 millió forintért. A 24 megjegyezte, a Pegazus Trade forgalma öt év alatt nőtt az ötvenhatszorosára. Nem sokra rá m ár nyári és téli adaptereket kért a Magyar Közút ugyanettől a cégtől, méghozzá 462,5 millióért. Nyáron a MÁV-Start Zrt. is beszállt 140 millióval, a Kaposvári Egyetem és az MTA Agrártudományi Intézete pedig a másik Mészáros János-féle céggel, a Herceghalom Interat Zrt.-vel üzletelt.

A Híd-Tám Kft. már egyenesen 2 milliárd 488 millió forintot nyert el, a pénzért pedig a székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljáróját tervezte meg. Erőforrásnyújtó szervezetként a korábban Simicska Lajoshoz tartozó, azóta újra NER-közelbe került Közgép segített be. A Híd-Támot közben bevették a hatszáz milliárdosra tervezett Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésébe is.

A Magyar Közút októberben írt alá hárommilliárdos keretszerződést az erdőkertesi Egomax Kft.-vel és a Híd-Támmal közösen, a közútkezelő hidak karbantartására. Novemberben pedig már a MÁV-Start vett 50,4 millióért hegesztéstechnikai eszközöket a Pegazus Trade-től.