Mészáros Lőrinc vinné a hajdúszoboszlói fürdőt? Fürdővezér küzd a volt államtitkárral a választáson

Mészáros Lőrinc vinné a hajdúszoboszlói fürdőt? Fürdővezér küzd a volt államtitkárral a választáson

A hajdúszoboszlói városháza épülete (Forrás: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hajdúszoboszlón a fontos emberek a jelek szerint negyedszázadokban mérik az időt. Huszonöt év után köszön most le Sóvágó László polgármester, és csaknem ennyi idő után cserélné a fürdővezetői irodát városházira Czeglédi Gyula. A mindennapok persze ebben a városban sem ennyire regényesek. A politikai iparosok itt is térdig gázolnak a hatalmi machinációkban, és az érdekpolitizálás sem idegen errefelé.

Az önkormányzati tulajdonban lévő Hungarospa Zrt.-t igazgató Czeglédi Gyuláról már jó egy éve hallani, hogy indulna a választáson, és a tervek szerint Sóvágó László polgármester kihívója lett volna. Helyette viszont a jelenlegi alpolgármesterrel, Holoda Attilával ütközhet meg. Sóvágó két hete videóüzenetben jelentette be, hogy maga helyett Holodát ajánlja városvezetőnek. Holoda és Czeglédi a városban egyaránt elismert, népszerű és minden oldalról szavazatokat behúzni képes jelölt.

A helyzet átlátásához hasznos tisztában lenni a politikai hétköznapokkal. Noha 1998-ban és 2002-ben még a Fidesz is az egykor MDF-es országgyűlési képviselő Sóvágó Lászlót támogatta, azok az idők rég elmúltak. Sóvágó 2006-tól egy helyi szervezet, az Összefogás Hajdúszoboszlóért és a Jövőért Egyesület színeiben húzta maga alá a polgármesteri széket. Hiába próbálkozott a Fidesz helyi pártkáderekkel és külsős jelölttel is, nem tudta legyőzni Sóvágót. A kormánypárt a belső feszültségek és számtalan újratervezés után most azt a hatvanhárom éves, függetlenként induló Czeglédit támogatja, akinek az utóbbi időben összeakadt a bajsza a polgármesterrel – a Hungarospa 2018-as beszámolóját például a rekordév ellenére sem fogadta el a képviselő-testület Összefogás-párti többsége.

A megyei jogú városok felében is nyerhet az ellenzék? | Magyar Hang

Indul az önkormányzati választási kampány, de mik az esélyek? Elemzőket kérdeztünk.

Sóvágó Lászlónak a kritikus helyiek azt vetik a szemére, hogy túl gyakran és élesen bírálta a kormánypártot – többek között az önkormányzatiság kiüresítése miatt –, és Hajdúszoboszló beleragadt az ellenzéki város szerepébe. A Fidesz kapcsán például arról beszélt a Hajdú-bihari Naplónak, hogy részéről a pártba való belépés hiteltelen volna. Szerinte mindig lennie kell olyan embernek, aki figyelmezteti a hatalmon lévőket, hogy másképpen is lehet csinálni. Hogy kritikus alapállása miatt, vagy sem, nem tudni, de tény: Szoboszlónak jóval kevesebb állami támogatás jutott, mint a környék kormánypárti településeinek, így elsősorban a turizmusra és vendéglátásra – Budapest után itt a legmagasabb a vendégéjszakák száma – épülő saját bevételekből fejlesztettek.

A főként fideszes ellenzék erre a ciklusra új taktikát eszelt ki, a testületen kívül építkezett. A városvezetés kigúnyolására egy oldal is működött, itt az arroganciát is a polgármester szemére vetették. Az élcelődésben a Jobbik ugyancsak élen járt. Közben az elégedetlen vállalkozók és fiatalok a Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóért Egyesületben találtak egymásra. Bár sokan Fidesz-szatellitnek tartják őket, a kérdés ennél összetettebb, de a párttal való együttműködésük vitathatatlan. Hivatalosan egyébként ők kérték indulásra Czeglédit, aki mögé a helyi Jobbik is odaállt. A képviselőjelöltek felét az egyesület adja, a többiek a Fidesz régi motorosai.

Czeglédi Gyula – aki 1994-től MSZP-s, majd egy cikluson át független önkormányzati képviselő is volt – érdeklődésünkre azt írta, a tenni akarás motiválja, a közélet állapotán változtatna higgadt városvezetés kialakításával. Hisz a széles körű együttműködésben, megnyugtatónak és örömtelinek tartja a Fidesz támogatását, de hátránynak, hogy a baloldaliak emiatt szerinte minden alap nélkül kérdőjelezik meg a függetlenségét. Szembesítettük a híreszteléssel, miszerint a fürdőt üzemeltető Hungarospa Zrt.-re Mészáros Lőrinc érdekeltségéből lenne vevő. Úgy fogalmazott, vezérigazgatóként semmi jelét nem tapasztalta, hogy a fürdőt meg akarnák vásárolni. Leszögezte: a szoboszlói fürdő senkinek sem eladó, amíg ő döntési helyzetben van.

Milliókat osztogat a Fidesz Szekszárdon | Magyar Hang

Az Összefogás jelöltjeként induló Holoda Attilát – 2012-ben néhány hónapig az Orbán-kormány energetikáért felelős helyettes államtitkára volt – a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, a Mindenki Magyarországa és a Jobbik országos szervezete is támogatja. Az ötvenöt éves politikus azt írta, a pártok többször jelezték, támogatnák, ha indulna. Az évtizedeken át a Molnál mérnökként, igazgatóként is dolgozó jelölt azt közölte, szeretné, ha építkezés követné a kampányt, ehhez párbeszédnek kell váltania az eddigi hangnemet. Az „ellenzéki város”-szerepről azt mondta, szomorúnak tartja, hogy egyáltalán kialakulhatott a címke. Szerinte Hajdúszoboszló eddig is képes volt saját pénzügyi és emberi erőforrásaira támaszkodva a kiegyensúlyozott gazdálkodásra, fejlesztésekre és pályázatokra. Felvetésünkre, hogy győzelme esetén maradhatna-e Czeglédi Gyula a fürdővezér, úgy felelt, nem gondolja, hogy a választás előtt kellene pozíciókat osztogatnia. Sóvágó egyébként bejelentette azt is, hogy ő Holoda Attila mellett alpolgármesterként folytatná.

Van azonban még csavar: a helyi Jobbik önkormányzati képviselője közölte, a tagság inkább kilép, mint hogy Holodát támogassa. Ez – illetve hogy „Hajrá, Hajdúszoboszló” néven volt Összefogás-os képviselők is indulnak a választáson – a polgármesteri versenyfutást érdemben aligha befolyásolja.

A helyiek szoros eredményre számítanak, ami akármi lesz, 25 év után bizonyosan új korszakot hoz a 24 ezer lakosú fürdővárosban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/35. számában jelent meg, 2019. augusztus 30-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/35. számban? Itt megnézheti!