Mészáros Lőrincék építhetik újjá a fonyódligeti Erzsébet-tábort

Mészáros Lőrincék építhetik újjá a fonyódligeti Erzsébet-tábort

A fonyódligeti tábor (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mészáros Lőrinc építőipari érdekeltsége képtelen veszíteni a Fidesz-közeli Erzsébet-alapítvány (teljes nevén Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány) közbeszerzési pályázatain. Az egykori zánkai úttörőtábor korszerűsítése után a fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítására is a Fejér-B.Á.L. Zrt. tette a nyertes ajánlatot. A vállalat a Balaton déli partján álló, mára erősen lelakott fonyódligeti üdülő bontását, a fejlesztésének tervezését és megépítését nettó 4,481 milliárd forintért végezheti el. A beérkezett ajánlatok elbírálását január 4-én végezték el, az erről szóló irat már felkerült a közbeszerzési adatbázisba.

A felújításra kiírt szeptemberi pályázatra két ajánlat érkezett: az egyik a szintén az alapítványhoz tartozó zánkai üdülőben már dolgozó Fejér-B.Á.L. Zrt.-től, illetve a számos önkormányzat, állami intézmény megrendelésein dolgozó Laterex Építő Zrt.-től. Előbbi az említett közel 4,5 milliárd forintos ajánlattal pályázott, a Laterex Zrt. pedig ennél valamivel drágábban, 4,7 milliárd forintért vállalta volna a munkát. Az irat szerint csak a kedvezőbb, tehát a Fejér-B.Á.L. ajánlatát bírálták el.

A Fejér-B.Á.L. Zrt. azonban másokat is bevonna a munkálatokba: az iratok szerint a fővárosi Magyar Energia Centrum Kft.-re és a dabasi székhelyű Építő Munkaerő Kft.-re számítanak alvállalkozóként. Az anyag szerint a kivitelezés egy részét a gyermektáboroztatással párhuzamosan kell majd végezni.

A hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére létrehozott Erzsébet-alapítvány másodszor rugaszkodott neki a feladatnak, hogy kivitelezőt találjon a fonyódligeti tábor felújítására. Első körben a zánkai táborral együtt keresték a kivitelezőt, akkor a fonyódligeti üdülő teljes lebontásáról és újraépítéséről szóltak a tervek. Ezúttal viszont teljes körű lebontásról már nincs szó, sokkal inkább átépítések, felújítások rajzolódnak ki az anyagból. 2019-ben egyébként a nagy állami közbeszerzéseken szintén jól szereplő West Hungária Bau Kft. (WHB) tette a legjobb ajánlatot (16,5 milliárd forintért) a teljes lebontásra és felújításra, de azt sokallták, így a pályázatot 2019-ben érvénytelenítették. Vagyis most nagyjából negyedannyiért elvégzik a felújítást, mint amennyibe a 2019-es eljáráson került volna.

A fonyódligeti tábor az előző nyáron sorozatban másodszor maradt üres. Legutóbb 2018-ban üdültetett az Erzsébet-alapítvány itt gyerekeket. 2019-ben azonban már üresen, a gaztól benőve találtuk a Balaton partján a 900 férőhelyes létesítményt. Ez azért volt meglepő, mert addig sem az alapítvány, sem pedig a gyermektáboroztatási ügyekben gyakran nyilatkozó, időközben miniszterré előlépő Novák Katalin sem ejtett egyetlen szót sem arról, hogy a tábor zárva, és azon a nyáron nem visznek oda gyerekeket. 2020-ban pedig a koronavírus-járvány miatt nem szerveztek „ottalvós” táborokat, így Fonyódligeten és Zánkán sem üdültettek.

Ezt azonban aligha jött rosszul az alapítványnak, mert jelentős csúszásban vannak a zánkai tábor felújításával is. Ott szintén a már említett Fejér-B.Á.L. Zrt. dolgozik a Szabadics Közmű és Mélyépítő céggel. A felújítás első ütemét 16,8 milliárd forintért, míg a második ütemet 4,8 milliárd forintért kapták meg.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy miután az Erzsébet-alapítvány átvette az uralmat a zánkai táborban, lépésről lépésre szorította ki a nem a körükhöz tartozókat. Vaskerítés, kameraerdő került a területre, az „erőd” őrzését pedig a kormány és az állam intézményeinél gyakran munkához jutó Valton biztonsági őrei végzik.

Kiutálták a tábor területén működő Egry József-középiskolát. Mint arról beszámoltunk, a 2019-2020-as tanévtől az iskola összes diákját másik iskolába kellett átíratni, annak ellenére is, hogy a felújításról szóló közbeszerzési iratokban is az szerepelt, hogy a renoválás az iskola működése mellett folyik majd. A zánkai tábor vitorláskikötője korábban a halandó számára is bérelhető volt, de 2019-re ott sem maradhatott egyetlen bérlő sem. Mint kajakkal történt beevezésünk során kiderült, lezárták a vendéghajók elől.

Korábban a 24.hu leplezte le Hornyák Tibort, az alapítvány tulajdonában álló Erzsébet Táborok Kft. korábbi ügyvezetőjét – aki a lebukása után az Erzsébet-alapítvány kuratóriumi elnöke lett –, hogy napi 110 ezer forintért bérelt úszómedencés házat a Zánkával szomszédos Monoszlón úgy, hogy a táborban saját lakóépületet használhatott volna.

A korábban állami tulajdonban lévő üdülőket ingyen megkapó, közpénzmilliárdokkal gazdagon kitömött Erzsébet-alapítvány eddig még egyetlen alkalommal sem válaszolt lapunk kérdéseinkre.