„Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon”

„Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon”

Mészáros Lőrinc

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindegy is, hogy Mészáros Lőrinc közszereplőnek tartja-e magát, ezt nem ő dönti el, hanem a jog. – És a jog egyértelmű: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon – ezt írta az Indexen megjelent cikkében Dojcsák Dalma a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

Mészáros Lőrinc körül az elmúlt napokban lángolt fel ismét a vita. Lapunk is beszámolt róla, amint a Hvg.hu újságírója a vadászati kiállításon arról akarta kérdezni a nagyvállalkozót, hogy mennyi pénzért adja el az államnak a veszteséges Mátrai Erőművet. Válasz helyett azonban csak olyan mondatokat kapott, mint „nem vagyok közszereplő, úgyhogy ha lehet, akkor egy kicsit távolodjon el tőlem”. A beszélgetésről készült hangfelvételt a portál és a Magyar Hang is nyilvánosságra hozta, emiatt Mészáros Lőrinc ügyvédje perrel fenyegette meg lapunkat és a hírt átvevő oldalakat is. Arra hivatkozott, hogy a nagyvállalkozó nem közszereplőként tekint magára, a vadászati kiállításon úgy készült vele egy beszélgetés, hogy annak rögzítéséhez nem járult hozzá.

A TASZ jogásza a cikkében kifejtette, hogy a közszereplő meghatározásakor a jog arra keresi a választ, hogy az illető vállalt-e közszereplést, részt vett-e a közügyek alakításában akár a nyilvánosságban, akár a háttérben is. Ha erre igen a válasz, akkor az illető személy az adott közüggyel összefüggésben köteles elviselni a nyilvánosságot, nem hivatkozhat a magánszférájának védelmére. Azt ugyanis, hogy valaki részt vesz-e a közügyek alakításában, saját maga döntheti el. Mindenki maga dönthet arról, hogy vállal-e politikai, állami vagy jelentős gazdasági tisztséget, vagy más módon gyakorol befolyást a közügyekre.

Mészáros Lőrinc perrel fenyeget, és sérelemdíjat emleget | Magyar Hang

Dojcsák Dalma felidézte, hogy Mészáros Lőrinc Felcsút polgármestere volt 2011 és 2018 között. Ez idő alatt gázszerelő vállalkozóból példátlan gyorsasággal lett Magyarország egyik, ha nem a legvagyonosabb embere. Vállalkozásai a magyar piac meghatározó szereplői számos szektorban: a mezőgazdaságtól az építőiparon és a pénzügyi szolgáltatásokon át az energiapiacig bezárólag. Cégei példátlan sikereket érnek el az állami és önkormányzati közbeszerzéseken. – Mindeközben Mészáros a miniszterelnök közeli barátja és bizalmasa, ami egyben mesés gazdagodásának egyik legvalószínűbb indoka is – tette hozzá.

Ezek tudatában a jogász szerint magabiztosan kijelenthető, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország egyik legbefolyásosabb embere, a saját gazdasági, közéleti befolyásával kapcsolatban pedig közszereplőként köteles tűrni a sajtó érdeklődését. Nem véletlenül került ebbe a szerepbe, és nem a sajtó áldozata. Minden egyes döntésével, amellyel saját befolyását növelte, egyidejűleg szűkítette a saját magánszféráját.