Meztelenül kikötözött rabok Márianosztrán?

Meztelenül kikötözött rabok Márianosztrán?

Mosoda a Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézet Venyige utcai részlegében (Fotó: Kormány.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hangszigetelt zárkákban meztelenül kikötözött, maguk alá piszkító rabok, egészségkárosító edények, meghamisított jelentések – börtönös cikkünk második részében egy, a büntetését jelenleg is töltő elítélt beszélt a benti állapotokról. Ezt már a BVOP sem hagyhatta szó nélkül.

Részletek a Magyar Hang május 10-i, 2019/19. számában megjelent cikkből!

Bandák, droggal befújt papír, nagymenők, csendőrpertu, majd a nagy pofára esés – írtuk a börtönfalak mögött zajló életet bemutató cikksorozatunk előző részében, egy néhány hónappal ezelőtt Vácról szabadult elítélt, Tibor beszámolója alapján. Az ő történeteihez képest még durvább sztorikkal állt elő Dezső, aki jelenleg is büntetését tölti Márianosztrán.

(...)

Dezső az erőszakot, a bandákat illetően hasonló tapasztalatokról számolt be, mint Tibor. Mint mondta, náluk műanyag éthordókból kapnak enni. Ezekkel az a baj – és Dezső szerint erről hivatalos állásfoglalás is van –, hogy egészségkárosítók, mert a forró ételt beisszák a műanyagok, amiket így nem lehet megfelelően tisztítani, ráadásul egészségre káros anyagok oldódnak ki belőlük. „Bár ezeket amúgy sem mossák el rendesen – mondta. – Büdösek, koszosak.”

Papírról nyalják a drogot a börtönökben | Magyar Hang

Dezső állítja: „Azokat a rabokat, akik bármi miatt elégedetlenek, és felemelik a szavukat, meztelenül kikötözik a földszinten egy hangszigetelt zárkába, hat órára, minimum. A kikötözött rabok maguk alá piszkítanak, inni és enni nem adnak nekik. Az orvosok pedig asszisztálnak mindehhez. És ahhoz is, hogy az esetleges sérüléseket, haláleseteket – az elmúlt évben öten haltak itt meg – úgy papírozzák le, hogy a börtönnek ne legyen felelőssége.”

(...)

Tiboréval ellentétben Dezső állításait már válaszra érdemesnek ítélte a BVOP. „A büntetés-végrehajtás visszautasítja a névtelen – ezért ellenőrizhetetlen – állításokat” – írta Orosz Zoltán szóvivő.

Dezső beszámolóját és a BVOP részletes válaszát keresse a Magyar Hang május 10-én megjelent 2019/19. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/19. számban? Itt megnézheti!