Miért az idősotthonok lakói vannak a legnehezebb helyzetben?

Miért az idősotthonok lakói vannak a legnehezebb helyzetben?

Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon a koronavírus-járványnak eddig egyetlen gócpontja alakult ki: a Pesti úti idősotthonban. A szociális intézményben eddig több mint 200-an fertőződtek meg, és 13-an elhunytak a betegségben. Az eset kapcsán indult politikai adok-kapok a mai napig nem csillapodott. Miközben a kormánypárti média teljes gőzzel igyekszik bedarálni Karácsony Gergely főpolgármestert, mint a megbetegedések legfőbb felelősét, az ország számos más intézményében – több esetben fideszes vezetésű településeken – is felbukkant a vírus.

S bár ezek ügyében a kormány eddig nem igyekezett egyetlen személyre hárítani a felelősséget, az újabb lehetséges gócpontokat legalább olyan komolyan kell kezelni, mint a Pesti úti esetet. A külföldi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, ha a vírus bejut egy idősotthonba, annak felmérhetetlen következményei lehetnek.

A London School of Economics kutatói szerint számos európai országban a járvány áldozatainak közel fele idősek számára fenntartott szociális otthonban hunyt el – számolt be a The Guardian. Olaszországban a koronavírusban elhunytak 45 százaléka idősotthoni lakó lehetett, ugyanez az arány Franciaországban is. Belgiumban az áldozatok 42, Spanyolországban pedig 57 százaléka élt idősotthonban. S bár közel sem olyan súlyos a helyzet egyelőre, mint a fentiek esetében, de Ausztriában is egyre nagyobb probléma a koronavírus-fertőzések terjedése az idősotthonokban. A hatóságok attól félnek, hogy az ápoltak 50-80 százaléka megfertőződhet.

Egy szociális otthonban a járvány szempontjából leginkább veszélyeztetett korcsoporthoz tartozó emberek élnek. Sokan közülük a korukhoz képest is rossz egészségügyi állapotban. Az otthonokban nehezen lehet megtartani a kellő távolságot, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Ráadásul a személyzet sem lehetett felkészülve a fertőzés elleni védelemre. A más kórokozóknál lényegesebben fertőző új koronavírust így még a legkörültekintőbb eljárással sem lehet tökéletesen eltüntetni, amennyiben az a falon belülre kerül.

Spanyolországban az elmúlt napokban jelentősen lassult a járvány terjedése, de már így is közel 183 ezer beteget tartanak számon, és több mint 19 ezer áldozatot követelt eddig a koronavírus. A statisztikák szerint így 10 ezer fölé tehető az idősotthonban elhunytak száma, csak a madridi intézményekben legkevesebb 2 ezren veszítették életüket. A spanyol egészségügyi rendszert jelentősen túlterhelte a járvány, idővel az orvosoknak döntenie kellett, kit mentenek meg, ezekben az esetekben az idős, más betegséggel küzdők nem élveztek elsőbbséget – derült ki a Reuters riportjából.

– Ha már nagyon rosszul érezték magukat, egyszerűen telenyomták őket nyugtatóval, és vártak, hogy mi történik – fogalmazott a cikkben egy spanyol nő, akinek a 85 éves édesanyját ápolják egy Barcelonához közeli otthonban. A riportban megszólalt egy idősotthon alkalmazottja is, aki elmondta, egy szociális intézmény nem kórház, nem tudják ugyanazt az életmentő szolgáltatást nyújtani.

A BBC cikkéből kiderült, Angliában is tragikus a helyzet az idősotthonokban. Emlékeztetnek rá, az országban 15 ezer szociális intézmény van, és csupán 200 kórház, ez alapján alkothatunk képet arról, mekkora lehet a baj. A hivatalos adatok szerint április elejéig közel 400-an hunytak el idősotthonokban, szakértők szerint azonban ez a szám a valóságban lényegesen magasabb lehet. Az Egyesült Királyságban 99 489 dokumentált fertőzöttet és 12 894 halálos áldozatot regisztráltak szerdáig.

Nem jobb a helyzet az Egyesült Államokban sem, ahol országszerte számos szociális intézményben jelent meg a vírus. Több államban, így például Iowában is a halálos áldozatok fele idősotthon lakója volt. Texasban akadt olyan intézmény, ahol az ápoltak és dolgozók 80 százaléka elkapta a betegséget a The Guardian riportja szerint. Ugyanez a helyzet több kaliforniai otthonban is. Egy virginiai intézményben március közepén jelent meg a vírus, alig egy hónap alatt a 160 lakó közül 45-en elhunytak. New Jersey-ben még tragikusabb eredménnyel járt a járvány, ahol rövid idő alatt 68 áldozatot követelt a betegség.

Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban bejelentette, az összes magyar szociális intézményt átvizsgálják. Korábban negyvenkét polgármester közösen fordult a kormányhoz: kezdjék meg az idősotthonok szűrését országszerte.

A Pesti úti mellett a szintén fővárosi, Rózsa utcai intézményben is nagyon sokan, eddig összesen 80-an kapták el a betegséget. És a borsodnádasdi idősotthon is veszélybe került, derült ki Kormos Krisztián polgármester korábbi tájékoztatásából. A település vezetője akkor arról írt, az ápoltak fele elkaphatta a vírust. Szerdán Kormos a Facebookon úgy fogalmazott, „most már biztosra mondható, hogy jelen van városunkban a vírus”. A Szabad Pécs csütörtökön adta hírül, hogy a pécsi önkormányzat két idősotthont is teszteltek a városban, jelenleg a vizsgálatok eredményét várják.