Miért nem használják a kiskunhalasi járványkórházat? – Káslert és a kormányt kérdezik

Miért nem használják a kiskunhalasi járványkórházat? – Káslert és a kormányt kérdezik

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az iskolai tankönyvkiszállításról és a köznevelési intézmények járványügyi protokolljáról tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumának Tükörtermében 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Párbeszéd és az LMP is a kormányhoz fordult szombaton a koronavírus-járvány kapcsán.

A Párbeszéd tíz kérdést tett fel Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének.

Az ellenzéki párt közleménye szerint egyebek mellett azt szeretnék tudni, hogy mikor frissíti a Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírussal kapcsolatos eljárásrendet, amely június óta nem változott, várható-e, hogy ismét felfüggesztik a járóbeteg-ellátás működését, és miért nem ingyenes annak is a koronavírus-teszt, aki bár nem külföldről jön haza, mégis karanténba kerül.

Választ várnak arra is hogy munkában maradnak-e a 65 év feletti háziorvosok, lesz-e újra „nagymintás” kutatás az országban, és, hogy miért nem használják továbbra sem a kiskunhalasi járványkórházat, miközben a vidéki kórházakban elmaradnak vizsgálatok, műtétek.

A kérdések között szerepel az is, hogy mi történik akkor, ha egy iskolában megjelenik a vírus. Bezárják az egész intézményt, vagy csak egy-egy osztály áll át digitális oktatásra? Ki dönt erről?

„Mennyi pénz áll rendelkezésre digitális oktatási eszközök beszerzésére, és kapnak-e segítséget a rászoruló családok és tanárok? Egészségügyi eszközök és fertőtlenítőszerek a mai napig nem érkeztek meg minden oktatási intézménybe. Mi a késlekedés oka, vezet-e ezekről nyilvántartást a minisztérium? Mi lesz azokkal a szülőkkel, akik az otthoni oktatás miatt nem tudnak bemenni a munkahelyükre? Átvállalja-e erre az időszakra az állam a juttatásaikat” – tette fel a kérdést a Párbeszéd.

Mi lesz a szülővel, ha otthon kell maradni a gyerekkel – kérdi az LMP

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy dolgozzon ki különböző segítségi formákat azoknak a szülőknek, akiknek a koronavírus-járvány alatt megbetegszik a gyermekük és ezért otthon kell maradniuk velük – mondta a párt országgyűlési képviselője szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Hohn Krisztina kifejtette, továbbra sem lehet tudni, kapnak-e majd szabadnapot, fizetést, illetve bármilyen segítséget erre az időszakra az érintett szülők. Az LMP szerint a kormánynak ki kellene dolgoznia például, hogyan lehet lakásóvodákat, tanulócsoportokat létrehozni otthon lévő szülőkkel – tette hozzá az ellenzéki politikus.

(MTI)