Miért nem utazhatunk olyan országba, ahol kevesebb az esetszám, mint itthon? Gulyás Gergely válaszolt

Miért nem utazhatunk olyan országba, ahol kevesebb az esetszám, mint itthon? Gulyás Gergely válaszolt

Védőfelszerelést viselő nővér megméri egy érkező testhőmérsékletét a koronavírus-járvány idején a Honvédkórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha továbbra is betartja a lakosság a szabályokat, kisebb az esélye, hogy nő a fertőzésszám – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Magyar Hangnak adott válaszából az derült ki: miután némi csúszással elkezdődött az intézkedések betartása, azóta lassul a vírus terjedése.

– Nyilván a járványügyi intézkedések újbóli bevezetése után mindenki, talán némi csúszással, de elkezdte betartani az intézkedéseket és mióta betartjuk, azóta a vírus terjedése lassul, legalábbis stagnál – válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Magyar Hangnak arra a kérdésére, hogy a kormány, illetve a kormánnyal együtt dolgozó szakértők szerint miért sikerült egyes európai országokban jóval alacsonyabban tartani a fertőzésszámokat, mint Magyarországon. A miniszter utalt arra: már legalább két hete stagnál a napi fertőzésszám. Vagyis minél inkább betartjuk a szabályokat, annál kisebb az esélye annak, hogy a fertőzésszám növekedjen.

Az elmúlt két hét összesített napi fertőzésszámai alapján jó néhány olyan európai ország van, ahol lényegesen magasabb a fertőzésszám, mint Magyarországon, de még több olyan, ahol alacsonyabb. Németországban, Olaszországban, de például Lengyelországban is kevesebb, mint a harmada a magyarországinak, Horvátországban pedig a fele.

– Mindenkinek az volt a véleménye augusztusban, hogy a vírus második hulláma külföldről érkezett, ezért ha el akarjuk vágni az utánpótlást, az a legbiztosabb, ha határzár van – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésünkre, hogy mi indokolja a határzár fenntartását olyan országok esetében, ahol kedvezőbbek a számok.

A miniszter szerint így lehet a legnagyobb biztonságot elérni, és a fertőzési esély csak úgy mérsékelhető, ha nem megy senki külföldre, csak ha feltétlenül szükséges, például üzleti útra. Az élet normális működéséhez szükséges kivételek elmondása szerint most is élnek, hívta fel a figyelmet. Ezekben az esetekben nem kell tíz napos karanténba vonulni a Magyarországra való visszatérés során.