Miért nyert Tiborcz István több mint 200 millió forintnyi uniós pénzt erdősítésre? A miniszter elmagyarázta

Miért nyert Tiborcz István több mint 200 millió forintnyi uniós pénzt erdősítésre? A miniszter elmagyarázta

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiborcz István azért nyert több mint 200 millió forintot egy EU-s pályázaton, mert megfelelt a feltételeknek – erről írt parlamenti válaszában Nagy István agrárminiszter szerdán. A politikust Orbán Viktor vejének legújabb sikeréről – vagyis hogy hogyan nyert 215 millió forint vissza nem térítendő támogatást erdőtelepítésre uniós vidékfejlesztési forrásból – az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet kérdezte.

Nagy István válaszában azt írta, „a Vidékfejlesztési Program Erdősítés támogatása pályázati felhívása értelmében a támogatás célja a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a szél és vízerózió elleni védekezés, valamint a faanyag, mint környezetbarát nyersanyag és megújuló energiaforrás iránit növekvő igény kielégítése érdekében az erdőterület növelése”. – A konstrukció keretében kizárólag olyan támogatási kérelmek támogathatóak, amelyek megfelelnek a fenti célkitűzésnek. Tekintettel arra, hogy Tiborcz István pályázata a fenti feltételeknek megfelelt, támogatásban részesítette őt az Irányító Hatóság hasonlóan ahhoz a több mint 2200 nyertes támogatási kérelemhez, amelyek alapján mintegy 90 milliárd forint támogatás került megítélésre 21 ezer hektár erdő telepítéséhez – tette hozzá a miniszter.

Schmuck ugyanakkor hiába tett fel további szakmai kérdéseket Nagynak, például hogy milyen az erdősítésre kinézett terület jelenlegi állapota, az általa kért adatok a miniszter szerint egy törvény értelmében nem nyilvános adatok.

Tiborcz cége egyébként korábban többek között azt nyilatkozta a pályázatról, Tiborcz István őstermelőként biogazdálkodást folytat 300 hektáron több mint öt éve.