Milliárdért bérelne szakorvosokat a szolnoki kórház

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel kétmilliárd forintért keres szakembereket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet – derült ki a 24.hu összeállításából. Az intézménybe a következő négy évre várnak külsősöket, többek között kardiológust, érsebészt, mellkassebészt és sebészeti ügyeletes szakorvost.

A 24.hu még október végén érdeklődött az Állami Egészségügyi Eszközkezelő Központnál (ÁEEK), hogy miért van szükség a külsős megbízásokra, válaszokat viszont nem kaptak. A lap közérdekűadat-igényléséből kiderült viszont, hogy a 2018. január 1. és november 15. közötti időszakban 101 érvényben lévő, külsős szerződés volt, amiből tíz lépett túl az évi ötmillió forintos értékhatáron, tizenegy pedig a közbeszerzési értékhatáron. Azt viszont nem lehet megállapítani, melyik szakterületen foglalkoztatják a legtöbb külsős szakembert. A 101 megbízásból ugyanakkor 16 urológiai ellátásra, 12 sebészeti tevékenységre, 9 a gyermekeket érintő tevékenységre, 8 neurológus szakorvosi ügyeleti tevékenységre, 5 pedig triázsfeladatok ellátására vonatkozik.

Évi 970 millió forintot kap a COR-A Egészségügyi Zrt. intervenciós kardiológiai feladatokra. A szerződés lejártakor viszont a munkaállomás átkerül a kórház tulajdonába. Az Avas Egészségügyi Centrum Kft.-nek évi 445 millió forint jut DSA (angiológiai) szolgáltatásokra, míg a Mamma Diagnosztikai Zrt.-nek 104 millió forint mammográfiás szolgáltatásokra.

A Magyar Államkincstár friss adatai alapján a Hetényi Géza Kórház az ország egyik legeladósodottabb egészségügyi központja, kifizetetlen számláinak összege pedig novemberre 2,357 milliárd forintra nőtt. A 24 szerint egyébként összesen nagyjából 1,8 milliárd forintért bérelne szakorvosokat az intézmény.