Milyen okok vezettek az I. kerületi ellenzéki vereséghez?

Milyen okok vezettek az I. kerületi ellenzéki vereséghez?

V. Naszályi Márta (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három okát látja V. Naszályi Márta annak, miért bukta el az ellenzék a hétvégi, I. kerületi időközi választást. Ismert, Gelencsér Ferenc parlamenti képviselővé válása miatt kellett szavazást kiírni, amelyet végül a fideszes Fazekas Csilla nyert meg. Ezzel az ellenzéki pártokból álló koalíció elveszítette többségét a képviselő-testületben, tizenötből már csak hét főre számíthatnak biztosan. Igaz, van két volt jobbikos képviselő, Varga Dániel és Zsitnyák János is, a következő időszakban ők jelenthetik a mérleg nyelvét az önkormányzatban. A Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla 423 szavazatot kapott, ezzel 53,07 százalékos eredményt ért el, míg az ellenzéki Korsós Borbála 363 voksot és 45,55 százalékot szerzett. 

V. Naszályi: Három okot látok

Az ellenzéki polgármester, V. Naszályi Márta a Magyar Hang megkeresésére azt mondta, a vereségnek szerinte elsősorban az általános politikai közhangulat az oka. Az ellenzéki szavazók továbbra is apatikusak, kiábrándultak, nehezen mozdulnak – fejtegette. Az országos közhangulat rányomja a bélyegét minden időközire, miközben a Fidesz hagyományosan jól szerepel ezeken a választásokon. A politikus a magyarázatot – az okok között másodikként említett – Kubatov-listákban látja, szerinte ezek segítségével tudnak intenzíven mozgósítani. – A harmadik, amit az elmúlt egy-két hónapban a kormánysajtó művelt, elképesztő pénz és energia mozgósításával tömény hazugságokat öntöttek a kerületi közvéleményre – tette hozzá.

Kérésünkre, hogy említsen olyan dolgokat, amelyekben az I. kerületi ellenzékiek hibáztak, azt mondta: bizonyára voltak ilyenek is, ezek kielemzése az elkövetkező napokban fog történni. De V. Naszályi szerint nagyon nagy hibákat nem követtek el, és az augusztus közepén készített kerületi közvélemény-kutatás azt mutatta, a kerületiek elégedettek az önkormányzati vezetés munkájával. Elmondása szerint egyébként nyár elejéig a tíz fős kerületi koalíció jól működött, és nem tartja kizártnak, hogy ez így maradjon.

Momentum: Mi rengeteg munkát tettünk bele

A kerületet különösen fontosnak tartották a Momentum szempontjából, miután eddig az újdonsült elnökük ült a képviselő-testületben, sőt, alpolgármesteri feladatokat is ellátott. Az ellenzéki értelmiségi közhangulat viszont az elmúlt időszakban kritikusabb volt Gelencsérrel, többek közt a lapunkban közölt gondolataival kapcsolatban is. Gelencsér egyébként vasárnap az országjárásuk derecskei állomásáról jelentkezett be.

 Kerestük a Momentumot az eredmény kapcsán, érdeklődtünk a pártelnök felelősségéről is. A párt részéről leszögezték, az elmúlt két és fél hónapban Korsós Borbála mellett több száz momentumos, illetve a partnerpártok tagjai is kampányoltak. Úgy látják, a jelölt folyamatosan jelen volt a körzetében, „az aktivistákkal többször is lekopogtatták a teljes körzetet, rengeteget pultoztak, telefonáltak. Tehát az elmondható, hogy rengeteg munkát tettek bele – a részvételi arányokon ez egyébként meg is látszik, hiszen a 2019-ben ránk szavazók 55 százaléka most is elment az urnákhoz, ilyen arány pedig más időközi választásoknál nem nagyon volt máshol.” Ahhoz, hogy lássák, a belefektetett munka miért nem volt elég, és mit kellett volna másként csinálni, mélyebben meg kell az egész kampányt vizsgálni. Azt is leszögezték, hogy Gelencsér Ferenc a kampányban végig aktívan részt vett, így valószínűleg nem is azon ment el a körzet, hogy vasárnap a derecskei polgármester-jelöltjüknek segített be.

Kerületi képviselő: Szó sincs róla, hogy a Fidesz került többségbe

Nem foglalkoztatott minket ilyen mértékben a mostani időközi, mi a kerületfejlesztésre figyelünk inkább – mondta el megkeresésünkre a korábban a Jobbikból kilépett képviselő, Varga Dániel. Álláspontját Zsitnyák János nevében is fogalmazta meg, akivel együtt a Közösen Vízivárosért Egyesület színeiben politizálnak. Elmondása szerint szomorúan látta, hogy az országos pártpolitika leszivárgott az I. kerületi kampányba, miközben korábban szerinte minőségi kampány kezdett kialakulni. De aztán a sajtóban, illetve a baloldali pártok részéről azzal az állítással találkozott, hogy ha nem nyer az ellenzéki jelölt, akkor a Fidesz kerülhet többségbe. – A sajtóból tudtam meg, hogy ez a vád ért minket, egészen a mai napig viszont nem kerestek ezzel kapcsolatban – fogalmazott. Szerinte maximum azt lehet mondani, hogy a jobboldali érzelmű képviselők lettek így többségben. A Jobbikból még Jakab Péter elnökké választása után léptek ki, mert nem értettek egyet a „demagóg szólamaival”, illetve a DK felé gravitálással. Úgy találták, „az előválasztáson kötött Jobbik-DK paktum” igazolta is őket.

Varga szerint az ellenzéki pártok a szükséges következtetéseket még az áprilisi eredményből sem vonták le, vagy nem jó következtetésre jutottak. Úgy látja, az ellenzék megújulására, továbbá Gyurcsány Ferenc karanténba zárására lenne szükség. A hat ellenzéki párt közt most nem is lát olyat, amelyik képviselni tudná őket, ezért politizálnak a saját egyesületük színeiben. A képviselői munkájuk során pedig ezután előkerülhetnek olyan kérdések is, amelyek eddig nem kaptak elég hangsúlyt. Példaként a határon túli testvértelepüléseinkkel történő együttműködést emelte ki, ezt az elmúlt három évben „fájóan elhanyagolta a jelenlegi városvezetés.”

Fürjes: V. Naszályi mondjon le!

A fideszes győzelem után Fürjes Balázs azt írta, megtörtént Budavár visszavétele, szerinte pedig ha Karácsony Gergelyék valóban demokraták, akkor új polgármester-választást kell tartani a kerületben. Az eredményhez vezető okok között említette, hogy nem sikerült rendezni a budavári műemléklakásokban élő bérlők helyzetét, továbbá hogy „V. Naszályi és szövetségesei egy irdatlan buszpályaudvart akartak felépíteni a lakók megkérdezése nélkül a Naphegy tövében, nagyobbat, mint a Népligeti buszállomás – az ezzel járó forgalom, zaj gyakorlatilag pokollá tette volna az itt élők mindennapjait.” Azt Fürjes is hozzátette, hogy V. Naszályi a tiltakozás hatására visszalépett, és az előkészületeket felfüggesztette, továbbá hogy egy törvénymódosítással lehetővé vált a műemléklakásokat bérlők számára az ingatlanok megvásárlása. Fürjes úgy látja, a polgármester a törvény végrehajtását ott szabotálja, ahol tudja.

V. Naszályi: Fürjes valótlanságokat állít

A polgármester megjegyezte, Torgyán József minden felszólalása végén lemondásra szólította fel Antall Józsefet, ez mégsem történt meg. [Erre valójában Horn Gyulát szólította fel – szerk.] – Engem a kerületiek 2019-ben öt évre választottak meg, ezt vállaltam is. Gondolja Fürjes, hogy egy Facebook-poszt miatt cserben hagyom a kerületben élőket? – tette fel a kérdést. Érdeklődésünkre, hogy 2024-ben indulna-e újra, azt mondta, most a folyamatban lévő kerületi ügyek érdeklik elsősorban, de egy sor olyan programot indítottak, amelyek túlnyúlnak a ciklus keretein, és szeretné folytatni azokat.

A polgármester szerint a fideszes politikus posztjában számos valótlan állítás szerepel. A pályaudvar kapcsán úgy fogalmazott, volt egy tervük a kerületi turistabuszhelyzet kezelésére, ami nem találkozott a lakosság egyetértésével, ezért visszaléptek. – Nézzük meg a vári kormányzati építkezéseket, egyáltalán nem találkoznak a lakosság támogatásával, a kormányzat mégsem lép vissza – jegyezte meg. A budavári lakások eladhatóvá tételét pedig elmondása szerint ők ígérték meg a kampányban, viszont a parlament az azóta kikerült fideszes képviselő, Böröcz László javaslatát fogadta el, ezt pedig a kerületvezető nem tartotta megfelelőnek. Harmadik nekifutásra sikerült csak szerinte egy jogszabály-módosítást létrehozni, ami viszont nehezen végrehajtható. Ezzel együtt, úgy érzi, az önkormányzat erejét megfeszítve dolgozik rajta. – Az első perctől tudni lehetett, hogy ez a határidő irreálisan szűk ennek a munkának az elvégzésére. Ezzel együtt ott tartunk, hogy az első lakóépület-alaprajzokat elküldtük a földhivatalhoz előzetes normakontrollra, hogy utána a társasház-alapítás elvégezhető legyen. Harminc éve el nem végzett munkáját kell elvégeznünk, számos esetben a felmérők a lakásokba sem tudnak bejutni – mondta V. Naszályi, aki szerint egyébként ők már akkor közbeszerzést írtak ki a munkára, amikor még a törvénymódosítás el sem volt fogadva.