Minden fronton háború indul a román szemét ellen

Minden fronton háború indul a román szemét ellen

A Szamoson érkező hulladék (Fotó: Facebook/Gyüre Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tisza felső szakaszán újra ki kellett állnia a szemétgyűjtő hajósornak, mert megint sok szemét érkezett a folyóba elsősorban Romániából, a Szamosból – kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Adorján Béla. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője, valamint párttársai Gyüre Csaba egykori országgyűlési képviselő és Gyöngyösi Márton EP-képviselő azért mentek a Külgazdasági és Külügyi Minisztérium elé, hogy egy petíciót adjanak át a Szijártó Péternek. A miniszter azonban külföldön tartózkodott így, azt egy helyettes államtitkár vette át. Ebben leírták, hogy egy-egy nagyobb áradás után – amikor szinte lehetetlen a hulladék lehalászása – „több száz kilométeren szeméttelepként néz ki a folyóink ártere”, ami nemcsak a környezetre veszélyes, hanem a térség turisztikai megítélését és lehetőségeit is súlyosan rontja.

Adorján Béla felidézte, hogy egy hete hogy a román nagykövetségen is megpróbáltak átadni egy petíciót, valamint vittek három zsákot a Szamos árteréből lehalászott hulladékból, de a Thököly úton sem a szemetet, sem az irományt nem fogadták be. A rendőrséget viszont kihívták a Jobbik politikusaira, valamint közleményt adott ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is. Az RMDSZ helyzete ugyanis az ügyben igen pikáns: a Fidesz-KDNP szatellit-pártjának számító romániai kormánypárt adja ugyanis Tánczos Barna személyében azt a minisztert, akinek a tárcájához tartozik a környezetvédelem ügye is. A Csoma Botond RMDSZ-frakcióvezető által jegyzet román és magyar nyelvű közleményben szélsőséges pártnak nevezi és „félretájékoztatással” vádolja a Jobbikot, majd leszögezi: hogy a környezetvédelem  nem lehet olcsó pártpolitikai csatározások témája. Erre a Jobbik válaszközleményt adott ki, melyben azt írta a párt: „Leszokhatnának már az RMDSZ politikusai arról, hogy ha Románia felől az ottani nyilvánvaló nemtörődömség miatt szennyezés érkezik a folyókon, akkor a környezeti károk ellen felszólaló Jobbikot szélsőségesezik.”

– Saját szememmel láttam, hogy a szemét egy részét nem tudják legyűjteni. Az egyenesen tart a tiszalöki vízi-erőmű, majd a kiskörei duzzasztó, vagy a Tisza-tó felé, egy része ott fog szétterülni ennek a hulladéknak – mondta pénteken Adorján, majd felidézte, hogy az ügyet az ellenzéki párt „kultúrdiplomáciai eszközökkel” szerette volna megoldani. Ennek bizonyítékául felmutatott egy több mint egy éve Brenner Koloman és Nunkovics Tiibor által írt levelet, amiben jelezték a problémát a romániai magyar tárcavezető felé, ám erre azóta sem kaptak választ. Ahogy egyébként annak a feljelentésnek az ügyében sem történt előrelépés, amit a Jobbik politikusai tettek a Szamoson érkező szennyeződés kapcsán.

– Minden fronton hadat üzenünk a Romániából érkező szemétnek és azoknak, akik akár tétlenséggel akár hozzá nem értéssel hozzájárulnak ahhoz, hogy mérhetetlen mennyiségű szemét szennyezze a Kárpát-medencét – mondta Adorján.

Gyüre Csaba arról beszélt, hogy a Tisza valaha gyönyörű folyó volt, ahova öröm volt lemenni, ma már a felső szakaszon mindenütt PET-palackok és neilonszatyrok hevernek, és hogy ezek az áldatlan állapotok különösen az utóbbi két évtizedben fordultak rosszabbra. – Próbál ezen persze változtatni az ukrán és román fél, de ettől még jön a szemét, főleg Románából – mondta a korábbi parlamenti képviselő, aki azért tartotta fontosnak, hogy felhívják a külügyi tárca figyelmét a jelenségre, mert „ha nem szólunk, minden marad a régiben”.

– Kérjük a minisztert, hogy hasson oda diplomáciai eszközökkel, hogy szüntessék meg Romániában a Szamos szennyezését, valamint számolják fel az illegális szemétlerakókat a folyó mentén, és ellenőrizék azokat az ipari és agrár-létesítményeket, ahonnan rendre káros anyagokat bocsátanak ki a Magyarországra érkező folyóba – mondta Gyüre. Szorgalmazta azt is, hogy a magyar fél szorítsa rá a románokat arra, hogy fejlesszenek ki egy monitoring rendszert, aminek segítségével a magyar hatóságok értesülnek, ha a folyón szemét érkezik.

Gyöngyösi Márton EP-képviselő pedig azt sürgette, hogy a magyar diplomácia vezetője, Szijjártó Péter rendelje be a román nagykövetet. Gyöngyösi felidézte, hogy máskor Petry Zsolt, a Hertha BSC egykori kapusedzőjének interjúja és elbocsátása is elég indok volt ahhoz, hogy a külügyminiszter bekéresse Németország nagykövetét.

– Szijjártó Péter keresse meg az RMDSZ-t, a legfontosabb szövetségesüket is, ha már a Fidesz be tudja focizni őket minden román kormányba, vagy ha az RMDSZ be tudja gyűjteni a határon túli magyar szavazatokat, akkor a pártérdekeken túl az igazi nemzeti ügyek terén is lehetne kamatoztatni a két párt kapcsolatát – mondta Gyöngyösi. Szerinte a magyar diplomácia vezetői reklamálhatnának az ENSZ szerveinél az Európai Unió intézményeinél, ha már „csip-csup ügyekben” rendszeresen csatáznak velük.

A külügy befogadta a jobbikosok petícióját, Adorján Béla tájékoztatása szerint azt Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár vette át.

– Kiderült, hogy a román fél az olcsóbb megoldásban, a szemét leszedésében gondolkodik, mire elmondtuk, hogy szakmailag a helyes megoldás az lenne, ha eleve bele sem kerülne a hulladék a Szamosba – mondta Adorján Béla. Beszámolt arról is, hogy az államtitkár egyetértett ezzel a meglátással, de ragaszkodott hozzá hogy erről hosszas tárgyalásokat kell folytatni a román féllel. A Magyar Hang kérdésére, miszerint bekéreti-e tárca az ügyben a román nagykövetet, Adorján azt mondta: a „bekéretésről határozottan nem kaptunk semmilyen információt”.

– A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy ez egy nehéz téma, körültekintően kell eljárnia, hiszen a környezetvédelemmel foglalkozó tárca vezetője magyar, RMDSZ-es politikus. Nem kívánom ezt kommentálni, számomra ez nem okoz nehézséget, számomra az okoz nehézséget, hogy a Szamoson jön a szemét – mondta a szabolcsi közgyűlés jobbikos tagja.