Minden tizedik minisztériumi álláshelyet megszüntetik

Minden tizedik minisztériumi álláshelyet megszüntetik

Ügyfélfogadó a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalban (Fotó: MTI/Filep István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Változik a kormánytisztviselői bértábla, vagyis emelkedhet az ilyen munkakörben dolgozók fizetése, ennek azonban ára van.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfő késő esti közleménye szerint a kormány úgy döntött, hogy a „háború és a szankció okozta nehéz helyzet és rendkívüli kiadások ellenére” lehetőséget teremt arra, hogy a központi és területi kormányzati igazgatási szerveknél foglalkoztatott kormánytisztviselők és szakmai vezetők bére emelkedjen. A közszolgálati szakszervezetek kezdeményezésre indított több hetes szakmai egyeztetéseket követően módosul ugyanis a kormánytisztviselői bértábla. 

A béremelés azonban sem a minisztériumokban, sem a kormányhivatalokban nem automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére: a rendelet a tisztviselő besorolás fokozatától függően az illetmény alsó és felső határát állapítja meg, a pontos összeget a munkáltató határozhatja meg. Minderre a pénzügyi fedezetet pedig a kormány úgy biztosítja, hogy „elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeg fordítható béremelésre”. Magyarázatuk szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy leginkább a betöltetlen, üres minisztériumi álláshelyek bérfedezetét fordíthatják béremelésre, „tömeges elbocsátás nem várható”.

A Magyar Közlönyben már meg is jelent a szükséges rendelet, eszerint egy helyettes államtitkár illetményének alsó határa 1,3, míg felső határa 2,1 millió forint lesz, a közigazgatási államtitkárok fizetése pedig a bértábla szerint 1,5 és 2,5 millió forint között mozoghat. Egy minisztériumi főosztályvezető 800 ezer és 2 millió, egy osztályvezető 700 ezer és 1,6 millió forint közötti illetményre számíthat. A központi hivataloknál és kormányhivataloknál egy főosztályvezető esetében az alsó érték 550 ezerre, a felső 2 millióra módosul, míg egy osztályvezetőnél 450 ezer és 1 millió 450 ezer forint lesz a két összeg.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt is közölte, hogy a közszféra béremelései tehát a háború ellenére is folytatódnak, szem előtt tartva a költségvetés egyensúlyát. Mint felidézték, a pedagógusok béremelését az év elején „előlegezte meg a kormány”, akkor 10 százalékkal emelkedett a tanárok bére és ahogy megkapja Magyarország az uniós forrásokat, januárig visszamenőleges, több éves béremelés következik, így 2025-re az átlagbér 800 ezer forintra emelkedik. Az orvosok bére legutóbb januárban 11 százalékkal emelkedett, az ápolók pedig júliustól számíthatnak további 18 százalékos béremelésre. A rendőrök, katonák, tűzoltók bére is már több ütemben emelkedett az elmúlt években, legutóbb tavaly szeptemberben, a következő béremelésük 2024 januárjában lesz.