Mindenhol kevesebb paradicsom termett idén, Magyarországon is

Mindenhol kevesebb paradicsom termett idén, Magyarországon is

Paradicsom (Fotó: Tom Hermans /Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Globálisan és Magyarországon is kevesebb ipari paradicsom termett 2022-ben, mint az előző évben – ismerteti az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kiadványában.

Az AKI honlapján közzétett összesítésben a paradicsomfeldolgozók világszövetségének (WPTC) októberi előrevetítését idézve azt írták: globális szinten az ipari paradicsom termése 4,9 százalékkal 37,2 millió tonnára csökkenhet 2022-ben az előző évihez képest. Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal 5,48 millió tonnára, Spanyolországban 10 százalékkal 2,1 millió tonnára, Portugáliában 17 százalékkal 1,3 millió tonnára csökkenhet a termés.

Az Európai Bizottság rövid távú előrevetítése szerint az EU-ban a friss piacra szánt paradicsom termése 2022-ben 3 százalékkal 6,2 millió tonnára mérséklődhet a 2021. évihez képest. Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva ez 5 százalékos visszaesést jelent – tették hozzá. Az EU frissparadicsom-importját növekvő, exportját csökkenő tendencia jellemzi.

– Magyarországon a KSH adatai szerint tavaly 1940 hektárról 171,7 ezer tonna paradicsomot takarítottak be – ismertetik. A WPTC októberi előrevetítése szerint Magyarországon az ipari paradicsom mennyisége 30 százalékkal 80 ezer tonnára csökkenhet 2022-ben a 2021. évihez képest. – Szakértők szerint a friss fogyasztásra szánt paradicsom termelését idén nyáron a forróság, az aszály, a kártevők, továbbá az energia- és az inputanyagárak emelkedése nehezítette – jegyezték meg az AKI összefoglalójában.

(MTI)

Címkék: paradicsom