Mindenhol visszavonta a harmadfokú riasztást a meteorológiai szolgálat

Mindenhol visszavonta a harmadfokú riasztást a meteorológiai szolgálat

Viharban kidőlt fa a Vas megyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én (Fotó: MTI/Katona Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott harmadfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton késő délutánra. Egy ideig még másodfokú (narancssárga) riasztás volt érvényben az erős szél miatt Fejér, Veszprém, Somogy és Baranya megyében, ám az esti órákra azt is megszüntették. 

A meteorológiai szolgálat a honlapján a veszélyjelzésben azt írta, az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít az erejéből, de estig még több helyen várható óránkénti 70-80 kilométeresnél erősebb széllökés. Erősen viharos – 90, esetleg 100 kilométeresnél erősebb – szélrohamok még legfőképp a Dunántúli-középhegységben, a Balaton térségében és a Mecsek környékén lehetnek, de már itt is egyre inkább megszűnő, csillapodó jelleggel.

Vasárnap a szombatihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra számíthatunk.

Közben a katasztrófavédelem azt közölte az MTI-vel, hogy szombat délután fél hatkor is még mintegy 1200 helyszínen dolgoztak országszerte. A legtöbb esetben még mindig úttestre, épületekre, járművekre dőlt fák, leszakadt vezetékek, megbontott háztetők miatt várják a tűzoltókat. Az V. kerületi Ferenczy István utcában ugyanakkor egy szálló tetejéről leesett egy nagy vaslemez, amely fennakadt a lift gépházának oldalán. A tűzoltók eltávolították a súlyos darabot. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsen pedig a busztársaság telephelyén kidőlt egy fenyőfa, amely leszakított egy vezetéket. A fa egy melléképületre dőlt, a tűzoltók távolították el. A Vas megyei Répcelakon a katolikus templom tetejét rongálta meg a szél. A tűzoltók eltávolították a tizenöt méter magasan lógó cserepeket.

 

Címkék: vihar, szél