Mindenki a korlátozási szabályok részleteit várja, de a Magyar Közlöny oldala szinte elérhetetlen

Mindenki a korlátozási szabályok részleteit várja, de a Magyar Közlöny oldala szinte elérhetetlen

Kijárási korlátozás koronavírus idején – rendőrök járőröznek a Normafánál (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő hétfőtől – a virágosok számára keddtől – életbe lépő szigorításokról Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is csak nagy vonalakban beszélt, a szabályok részletes kifejtése a pénteki Magyar Közlönyben lesz található. Ám hogy mikor, azt cikkünk megírásának pillanatában még nem tudni, hiszen azok egyelőre nem jelentek meg. A helyzetet súlyosbítja, hogy az oldal jelenleg csak nehezen elérhető, vagy is ha be is tölt, újra és újra leáll, lassú, ami feltehetően összefügg azzal, hogy mindenki szeretné ismerni a pontos szabályozásokat, ezért a megszokott sokszorosa az érdeklődés.

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában hangsúlyozta, a két hetes zárásra azért van szükség, hogy húsvét környékén kinyithasson az ország. A már bejelentett szigorítások kapcsán elmondta, hogy az általános iskolákat bezárják, de a bölcsődék egyelőre nyitva maradhatnak. A szolgáltatásokat érintően úgy fogalmazott, hogy ami az élethez kell, annak mennie kell, máshol zárnak. – Tehát az étterem, kaszinó, szálloda, a műszaki, szórakoztató cikkeket árusító boltok, ezeknek mind be kell zárniuk – mondta. A virágosokról külön beszélt, hiszen jövő hétfőn nőnap lesz, ezért azon a napon ezek a boltok még nyitva tarthatnak.

Korábban kiderült, hogy a dohányboltok és bankok nyitva lehetnek, ellentétben a kaszinókkal – ám ezekre is csak újságírói kérdések nyomán derült fény.

A részletes szabályozás azért is kulcsfontosságú, mert számos olyan terület van, amelyek esetében nem egyértelmű a korlátozások érvényessége. Mint arról beszámoltunk, az Országos Kereskedelmi Szövetség levélben kezdeményezte a döntéshozóknál, hogy a bezárás alól legyenek kivételek: ezek a munkaeszközöket kínáló boltok, a home office-hoz szükséges híradástechnikai üzletek, az állateledel-kereskedők, az otthoni karbantartáshoz szükséges barkácsboltok és a mezőgazdasági alapanyagokat kínáló egységek – írta a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap.

Nem a Magyar Közlöny az egyetlen, amely esetében komoly probléma jelentkezett. Mint arról a Magyar Hang is beszámolt, a kormányzati tájékoztató oldal azt közölte, hogy technikai problémák miatt elmarad a hétvégére tervezett tömeges oltás. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva – írták, majd utána gyorsan törölték az oldalról a hírt.

Az oltási program hibáit Orbán Viktor is elismerte, pénteki interjújában úgy fogalmazott, „van problémánk az oltással, de ez nem az oltóanyagokkal függ össze, hanem technikai kérdésekkel”. Emiatt az egész rendszert le kellett állítani, jelenleg egy külön kis operatív törzs foglalkozik a probléma megoldásával.