Mindenki számára elérhető lesz az influenza elleni oltás

Mindenki számára elérhető lesz az influenza elleni oltás

Influenza elleni védőoltás beadása (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Ahogy az elmúlt években, úgy most is 1,3 millió oltóanyag lesz elérhető az influenzával szemben – derült ki a Világgazdaság cikkéből. A vakcinát a Fluart Kft. biztosítja, az oltásokba október közepétől kezdhetnek bele a háziorvosi rendelőkben.

A Háziorvosok Online Szervezetének (Haosz) alapító tagja, Békássy Szabolcs azt mondta a lapnak: évek óta látják, hogy a készletek felül vannak tervezve. Egyébként az ő háziorvosi praxisában is általában csak a vakcina 20-30 százaléka fogy el.

A tavalyi influenzaszezon során egyébként január végéig az ingyenes vakcinák 53,3 százalékát, közel 640 ezer oltóanyagot használtak fel. A Haosz viszont idén jóval magasabb átoltottságra számít, mint bármikor korábban. Igyekeznek az egyéb légúti fertőzések előfordulását a minimálisra csökkenteni, hogy így a koronavírus-fertőzöttek számát is pontosabban lássák.

Az influenza elleni oltást korábban a hatvan felettiek, a krónikus betegek, a terhes nők és az egészségügyi dolgozók kaphatták meg ingyenesen. Most pedig, Orbán Viktor szombati közlése alapján, ingyenes lesz az egész országban.