Mindenkit kirúgnak a nyomtatott 168 Órától

Mindenkit kirúgnak a nyomtatott 168 Órától

A 168 Óra címlapja (Fotó: Dimag)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Média1 értesülései szerint a 168 Órát kiadó Michaeli, Schwartz & Brit Media Zrt. vezérigazgatója, Milkovics Pál megerősítette, hogy a 168 Óra teljes belsős szerkesztőségét elbocsátják, és a továbbiakban kizárólag külsős szerzőktől vásárolt cikkekkel töltik meg a lapot. Makai József főszerkesztő saját elhatározásából távozik, mert nem ért egyet az átalakítással.

A 168 Óra internetes kiadása a vezérigazgató ígérete szerint a jelenlegi stábbal üzemel tovább. Nincs kizárva, hogy a jelenlegi újságíróktól is fognak cikkeket vásárolni eseti jelleggel a 168 Órába, de erre nincs semmilyen garancia. A vezérigazgató üzleti indokokkal, költségracionalizálással magyarázta a totális elbocsátást.

Milkovics Pál 2020 októberében adott interjút a Válasz Online-nak, amiből szemlénkben kiemeltük, hogy a hosszú ideje a médiában dolgozó üzletember nem tudja ugyan garantálni, hogy a 168 Óra két év múlva is él még, ha be kell azonban zárnia, az nem politikai okból történik, ha egyáltalán megtörténik, hanem azért mert „elbaltázta” amit elkezdett. A mostanáig baloldali 168 Órát középre akarja húzni, mert hisz a klasszikus újságírásban és feleslegesnek tartja a jelenlegi bozótharcot. Vallja, hogy a multinacionális cégek azért nem hirdetnek egyes orgánumokban, mert azok nyíltan elkötelezik magukat valamelyik oldal mellett.

Milkovics emellett elismerte azt is, hogy a Pesti Hírlapnál is lesznek leépítések, hiszen az újra hetilappá alakul. A Pesti Hírlap legutóbb akkor került a rivaldafénybe, amikor az ellenzéki előválasztási kampány finisében két korábbi, az egész címlapot elfoglaló idézetet is közöltek Márki-Zay Pétertől. Az egyik arról szólt, hogy a politikus szerint gyerekeket nyitott kézfejjel lehet megütni, a másik lapszám pedig azzal jelent meg, hogy a politikus ellenzi az abortuszt és a válást. Igaz, az már a címlapról nem derült ki, hogy ettől függetlenül nem tiltaná be az abortuszt, és szerinte a törvényi szabályozásnak nem az ő elveit kell követnie.

Ezután felmondott a Pesti Hírlap főszerkesztője, Pion István. Pion mellett két szerkesztő, Csider István Zoltán és Aradi Péter is távozott. A Pesti Hírlapot és a 168 Órát a Michaeli, Schwartz & Brit Media (korábbi nevén Brit Media), azaz a sajtóban Rogán Antal barátjaként is ismert Schabi Michaeli (Schabtai Michaeli) üzletember és Milkovics Pál közös vállalkozása tulajdonolja.

Címkék: sajtó, 168 Óra