Mintegy 100 ezer szakmunkás hiányzik a magyar építőiparból

Mintegy 100 ezer szakmunkás hiányzik a magyar építőiparból

Fotó: Unsplash/Greyson Joralemon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra sem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban, a kis- és középvállalkozások mintegy fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége, képzettsége jelenti a legfőbb problémát – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) csütörtökön a Construma építőipari szakkiállításon több mint 300 vállalkozás válasza alapján összeállított nem reprezentatív felmérésének megállapítását.

Az MTI által közzétett felmérés szerint az építőipari szektorban dolgozó vállalkozásoknak mintegy 42 százalékánál van tartósan betöltetlen álláshely, ezekre általában hónapokig nem találnak szakembert.

Leginkább szakképzett fizikai munkásokból van hiány. Ácsot és kőművest a legnehezebb találni, ez a problémát a kamara közleménye szerint.

Koji László, a BKIK alelnöke, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a közleményben kiemelte: a munkaerőhiány több ágazatban is általános probléma, ám az építőiparban már olyan mértékű, hogy a piacon a jelenlegi kapacitásigények mellett további 100 ezer embert is tudnának alkalmazni.

– Felerősödött a keletről nyugatra irányuló munkaerő-áramlás, így már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon kell versenyezni, a cégeknek a szakmunkások bérének emelésével is számolniuk kell – hangsúlyozta Koji László.