Mintegy 30 ezren nem vették fel egyelőre a második oltásukat

Mintegy 30 ezren nem vették fel egyelőre a második oltásukat

Oltáshoz készítik elő az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. április 21-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tízezer magyar nem vette fel a második oltást, vagy azért mert nem kérte, vagy mert nem kaphatta meg azt – derül ki a 24.hu összeállításából.

A 24.hu heti bontásban ábrázolta, hogy az egyes vakcinákból (az első adag beadásának dátumából következtetve) mikor mennyi második oltás volt esedékes az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból számolva, illetve hogy mennyit adtak be ténylegesen.

Ez alapján kínai vakcinából hétezer, a Szputnyikból 11 ezer, a Pfizerből 12 ezer, a Modernából hétszáz fős az elmaradás. Az AstraZenecánál nem állapítható ez meg, mivel most már 4-12 hét között gyakorlatilag bármikor beadható a második dózis.

A múlt héten 257 ezer első dózist adtak be: 6200 AstraZenecát, 12 ezer Janssent, 40 ezer Modernát, 49 ezer Sinopharmot, 54 ezer Szputnyik V-t és 96 ezer Pfizert.

Többen lehetnek, akik csak a védettségi igazolás miatt kérték az oltást, és mivel azt az első dózis után megkapják, már nem akarnak elmenni a másodikra. Gulyás Gergely miniszter ezzel kapcsolatban már beszélt arról, hogy az ő kártyájukat érvényteleníthetik.