Mit jelent a „járvány két legnehezebb hete”, és hol van a 16 ezer lélegeztetőgép?

Mit jelent a „járvány két legnehezebb hete”, és hol van a 16 ezer lélegeztetőgép?

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány legnehezebb két hete előtt állunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videóban. Pénteki rádióinterjújában hozzátette, hogy a helyzet drámaian romlik, emelt szintű készültséget kellett emiatt elrendelnie a kórházakban, és bár korábban határozottan cáfolta, hogy további szigorítások várhatók, ezúttal már úgy fogalmazott, hogy a következő napok eseményeinek fényében döntik el, hogy kell-e szigorítani.

Még véget sem ért a második hullám Magyarországon, amikor elindult a harmadik. A napi számadatok egyre nőnek, és a „járványmatematikusok”, vagyis a miniszterelnök megfogalmazása szerint „egy nagyon különleges tudást birtokló orvos-tudós csoport” azt jósolták, hogy a jelenlegi hullám még a korábbiaknál is nagyobb terhelést jelent majd az egészségügyre.

Csütörtökön emelkedett először 4 ezer fölé a napi új megbetegedések száma idén, pénteken tovább nőtt a regisztrált új fertőzöttek száma, és a halálozási adatok is egyre tragikusabban alakulnak. Legutóbb december közepén találtak ennyi beteget naponta, és az elvégzett tesztek száma, illetve a pozitivitási arány is nagyjából egyezik a két és fél hónappal ezelőtti állapottal. Csakhogy akkor már két héttel túl voltunk a második hullám csúcsán, a járvány enyhülni látszott. A jelenlegi szituáció ezért inkább a november eleji járványhelyzetet idézi: november 6-án 4700 új fertőzöttet regisztráltak, 103 ember hunyt el, és 74 ezer aktív fertőzött volt az országban.

A járvány csúcsán közel 7 ezer új beteget találtak egy nap alatt, és a 200 ezret közelítette az aktív fertőzöttek száma. Ez a szám a november elejihez képest majdnem a háromszorosára nőtt tehát, és addigra több mint 8 ezer ember szorult kórházi kezelésre, és közülük közel 700-an lélegeztetőgépre.

Ha Orbán Viktor ezekhez az adatokhoz mérten jósolja a járvány két legnehezebb hetét, az azt jelentené, hogy az előttünk álló napokban ismét közel a háromszorosára nőne az aktív fertőzöttek száma. Jelenleg 86 488 beteget tartanak nyilván, ebből következően naponta akár 10 ezer új beteggel is számolhat a kormány. Kórházban kicsivel több mint 5 ezren vannak jelenleg, ez a szám a fentiek értelmében megduplázódhat, akárcsak a lélegeztetőgépre szoruló betegeké.

Jelenleg egyébként 15 831 szabad ágy van, ebből 2 296 lélegeztetőgéppel van felszerelve – fogalmazott ezzel kapcsolatban Orbán Viktor. Ez utóbbi különösen annak fényében érdekes kijelentés, hogy a miniszterelnök korábban ennél lényegesen magasabb számokról beszélt. Ősszel, a második hullám elején úgy fogalmazott, „10 ezer olyan ágyunk van, ahol el tudnánk látni koronavírusos beteget, ha ez nem lenne elég, akkor van további 10 ezer ágy. Sőt, ezután van még 10 ezer”.

A lélegeztetőgépek kapcsán pedig emlékezetes, hogy a kormány 16 ezer ilyen eszközt vásárolt, a vásárlás részleteit azonban mai napig nem árulják el. Rétvári Bence államtitkár Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének kérdésére válaszolva múlt héten arról írt, hogy már előzőleg is 2 560 lélegeztetőgép állt rendelkezésre, és ezt növelték meg hazai és külföldi beszerzésekkel.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a sokat kritizált vásárlás kapcsán közölte: Magyarországon „békeidőben” ezer koronavírusos beteg számára van meg a kapacitás a lélegeztetésre, de a járvány első hullámában, az észak-olaszországi ellátatlan betegekről szóló híreket látva, a Magyarországra készített matematikai modellek szerinti legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére lett volna szükség. Ezért indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése.

Orbán Viktor aktuális jóslata azonban jól láthatóan nem számol a 16 ezer készülékkel. A kormány tavaly többször is álhír-terjesztéssel vádolta az ellenzéket, amiért az bírálta a lélegeztetőgépek vásárlását, de azok a szakértők is magukra vonták a kormány haragját, akik rámutattak, hiába van rengeteg készülék, ha nincs személyzet, amely ellátná a betegeket.

Lapunk tavaly szeptemberben megkereste az ügyben a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát (MESZK), valamint a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), a válaszaikból kiderült, hogy körülbelül kétezerre tehető az az ápolói állomány, amely képzettségénél fogva tisztában van azzal, mit kell egy intenzív osztályos betegellátás során csinálni. A miniszterelnök jelenlegi nyilatkozatai alapján a kormányt ősszel ért kritikák mégsem voltak álhírek, hiszen immár Orbán Viktor is az ellenzék, és a szakmai szervezetek által hangoztatott számadattal várja a harmadik hullámot.