Mit olvassunk az ünnepek alatt? Kormánypárti és ellenzéki politikusok segítenek

Mit olvassunk az ünnepek alatt? Kormánypárti és ellenzéki politikusok segítenek

Karácsonyi olvasás (Fotó: Andreea Radu / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végre itt vannak az ünnepek, többet lehetünk szeretteinkkel, miközben más kikapcsolódásra is jut idő. De milyen könyveket válasszunk ehhez? Kormánypárti és ellenzéki politikusokat kértünk meg, hogy ajánljanak olvasmányokat. A könyvek témájának nem kellett a karácsonyhoz kapcsolódniuk, bármit lehetett javasolni, amit olvasásra érdemesnek tartanak.

Hollik István, a KDNP parlamenti képviselője, a Fidesz kommunikációs igazgatója Kovács Ákostól az Ezt nem lehet megúszni című novelláskötetét ajánlotta, amelyben a zenész „most egy új arcát mutatja meg”. Ezen felül Robert Sarah guineai bíboros A csönd ereje című könyvet is javasolta. – A bíboros szerint a zaj diktatúrájában, a fogyasztás hajszolása közben merész a csendről írni, de annál hasznosabb az elcsendesedés. Karácsony közeledtével különösen aktuális a könyv üzenete – indokolta.

Lázár János volt miniszter, a Fidesz hódmezővásárhelyi parlamenti képviselője három könyvet említett megkeresésünkre. Bob Woodwardtól a Félelem – Trump a Fehér Házbant, Böhm Kornél Karaktergyilkosság című művét, illetve Lucian Boiatól a Miért más Románia? kötetet.

Presser, Szerb, Gerlóczy

– Bár év közben is igyekszem időt találni az olvasásra, az ünnepek alatt mindig több könyvvel végzek – írta Karácsony Gergely főpolgármester megkeresésünkre, aki az „LGT hatalmas rajongójaként ikonként tekint Presser Gáborra”, így jó szívvel ajánlja a Presser könyve 2.-t, amely „egy különleges művész szemével láttatja a világot”. – Emberi és szakmai történeteket, felemelő és humoros életmeséket kap az olvasó – fejtette ki.

Egy további kötetet is javasolt: „Budapest ismert és ismeretlen helyeinek és hőseinek története elevenedik meg a városi séták műfaját nálunk is meghonosító Koniorczyk Borbála és Merker Dávid könyvében. A Hosszúlépés Budapesten olvasható otthon is, de használható útikönyvként is egy felfedezőúton saját fővárosunkban”.

– Szépirodalomként a tragikus sorsú magyar író, Szerb Antal Utas és holdvilág című regényét ajánlanám, tanulmánykötetnek pedig Niederhauser Emil mindig aktuális Magyarország és Európa című életműtöredékét – válaszolta Jakab Péter Jobbik-elnök. Ő maga két könyvet fog elolvasni az ünnepek alatt. Az egyik Andreas Rödder német történész Konzervatív 21.0 A polgári Németország programja című könyve, amely a populizmus európai előretöréséről szól, a másik pedig egy régi restanciája, Szűcs Jenő nagyszabású történelmi esszéje, a Vázlat Európa három történeti régiójáról. – Az emberi múlt ismerete megtanít bennünket arra, hogy a korok és a szereplők változnak ugyan, de a gyarlóság örök. Szerencsére azonban az emberi ünnep is örök – írta áldott és békés karácsonyt kívánva a Magyar Hang olvasóinak.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője az alábbi köteteket emelte ki lapunknak: Gerlóczy Márton: Mikecs Anna – Altató, Marina Abramovic: Aki átment a falon, Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap, Frank Schätzing: Raj.

Csalódásoktól a traumákig

Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő elsőként Markó Béla A haza milyen? című kötetét említette. – Markó versei pontosak, sokszor melankolikusak. Ajánlom olyan olvasóknak, akik túl vannak pár csalódáson, számos kudarcon és akik az élet számos területén látják már, hogy a fiatalkori, elképzelt országuk, kapcsolatuk vagy összességében életük nem jön már úgy össze, ahogy elképzelték. Van, akit egy erdélyi kávézóban ébreszt erre rá egy régi baráttal való új találkozás, van akit Markó új kötete – írta. Kate Millett Sexual Politics című írása Ungár Péter számára egy újra olvasott klasszikus. „Akit érdekel a feminizmus, a társadalmi nemek kérdésköre a szlogeneken, a »megvédjük a gonoszoktól« vagy a »történelem jó oldalán állunk« egyszerűsítéseken kívül annak ajánlom ezt a végiggondolt, műfajteremtő nagy művet”.

Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnököt Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regénye, Az ajtó ragadta meg. – Emerenc, a házvezetőnője és Szabó Magda lelki, szellemi csatája, kapcsolatuk bonyolultsága, közeledése, utálatból szeretetbe történő átmenete a történet alapja – írta kiemelve, egy sajátos társadalomba enged nyerni bepillantást, mely segít a mai viszonyaink, reflexeink megértésében is. Említette Dr. Edith Eva Eger magyar zsidó származású holokauszt-túlélő pszichológus művét, Az ajándékot is. – Mindannyian hordozunk magunkban olyan elakadásokat, traumákat, melyeket magunk alakítottunk ki, és amelyek bénítanak minket a mindennapokban is. Ezek feldolgozásához nyújt segítséget, empátiával, humorral különböző történeteken keresztül Eger – indokolta.

A politikus végül James Campbelltől és Rob Jonestól A házi cukik mókás életét is ajánlotta. – A könyv rendkívül fantáziadúsan és rengeteg humorral segít minden olyan kisgyermeket terve megvalósításában, aki szeretne kisállatot, de még nem tudja, miként győzze meg szüleit erről – írta hangsúlyozva, a mű eközben szeretetet, megbecsülést közvetít az állatok iránt. – Ez nem tudományos könyv, hanem inkább egy vicces mesekönyv, amelyet állatszerető felnőttek ugyanúgy élvezettel forgathatnak, mint a gyerekek – fűzte hozzá.

„Húsba vágóan valóságos”

– Parti Nagy Lajos tökéletesen és szórakoztatóan ír mesék formájában a Magyarországon uralkodó hatalom működéséről és arroganciájáról – ezt a Fülkefor és vidéke című kötetről írta Donáth Anna Momentum-elnök. Mint közölte: „a mesék funkciója az, hogy a gyermekekben lévő szorongást és félelmeket oldja fel a saját nyelvükön, ezzel játszik Parti Nagy”. Szerinte a könyvet azért is fontos elővenni, mert „annyi gonoszságot tapasztalunk a hatalom részéről napi szinten”, hogy el is felejtjük, mi történt például 2012-ben, pedig nem kellene. A pártelnök az Ady megmondja – Válogatás Ady Endre publicisztikai írásaiból című kötetet is ajánlotta. – Ady tárcái a mai napig húsba vágóan valóságosak. Ha az ember becsukja a szemét és nem tud semmit Adyról, akkor akár gondolhatná, hogy a mai Magyarországról ír, a zsákutcás fejlődésről, arról, hogy még mindig ugyanott vagyunk” – szögezte le.

A Magyar Hang kereste Márki-Zay Péter összellenzéki kormányfő-jelöltet is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.