Mit tehetünk a patkányok ellen?

Mit tehetünk a patkányok ellen?

(Fotó: Pixabay.com/Gellinger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több patkánnyal találkoznak Budapest lakói. A rágcsálók száma tavaly ősz óta emelkedik, így kizárható, hogy pusztán a tavaszi időszakból fakadó természetes populáció-növekedésről lenne szó. A kártevők irtását riasztás esetén elvileg ingyen elvégzi a főváros által megbízott RNBH konzorcium, ám adódhat olyan helyzet, amikor jobb nem várni a nem túl hatékonyan működő társaságra. Patkánymentesítési gyorstalpaló.


Az elmúlt napokban több újság is beszámolt róla, hogy eddig szokatlan módon elszaporodtak a patkányok a főváros területén. Az Index kiderítette, hogy a dolog hátterében az irtást végző cég tavalyi leváltása állhat. Budapesten 1971 óta tartotta rekord alacsony szinten a rágcsálók számát a Bábolna Bio Kft. nevű cég, amit tavaly nyáron váltott le, az RNBH konzorcium. Az átmenet során viszont kimaradt három hét, így az eddig ritkán látott kártevőknek volt idejük elszaporodni. A városvezetés hiába szavazta meg, hogy az idei évben 650 millió forinttal emeljék a kártevő-mentesítésre fordított éves összeget, a népegészségügyi kockázatot jelentő helyzet kezelése a mai napig nem kezdődött meg.

A kialakult válsághelyzetben fontos információ a budapesti lakók számára, hogy ha patkányt látnak, akkor van lehetőségük bejelenteni azt az RNBH honlapján található telefonszámon, vagy emailcímen. A szolgáltatónak pedig kötelessége ingyenesen kiszállni a helyszínre és irtást végeznie.

Magad uram, ha szolgáltatód nincs

Azonban az eddigi tapasztalatok alapján nem feltétlenül érdemes kivárni, amíg a láthatólag nem túl hatékonyan működő intézmény működésbe lép, már csak azért sem, mert amíg a Bábolna Bio Kft.-nek 24 órán belül kötelezően jelentkeznie kellet, addig ez a kikötés már nem került bele az új vállalkozóval kötött szerződésbe. Az interneten fellelhető szakértői honlapok azonban szerencsére hasznos tanácsokkal szolgálnak.

A legfontosabb, hogy rájöjjünk, miként juthatnak be az ingatlanba a hívatlan vendégek. Minden 50 milliméteres, vagy annál nagyobb lyukat érdemes feltérképezni, mivel ennyi hely elegendő egy fiatalabb patkány számára a bejutáshoz. Az ilyen nyílásokat üvegtörmelékkel kevert töltőanyaggal érdemes betömni, mivel ezen nem rágják át magukat még az elszántabb betolakodók sem. A tömítést azonban így is érdemes ellenőrizni, hogy az esetleges próbálkozásokat még idejében meg lehessen akadályozni.

Hogyha az óvintézkedések ellenére mégis beköltözne egy kellemetlen lakótárs, akkor több megoldás is van arra, hogy megszabaduljunk tőle. Rengeteg típusú csapda és méreg létezik, melyeknek a hatékonysága eltérő lehet. A mérgek sokszor nem jelentik a legalkalmasabb megoldást, mivel az állat olyan helyen pusztulhat el, ahol nem férünk hozzá, és a bomlás természetes folyamata kellemetlen következményekkel járhat.

Sokkal hatékonyabbak a csapdák, melyek közül humánusabb megoldás olyat választani, ami egyből végez az állattal. A csapdákba tett csalétek is sokféle lehet, a szakértők a szalonnát, a földimogyorót, az almát, vagy a krumplit tartják a leghatékonyabbnak. A patkányok rendkívül értelmes, sokak által aranyosnak tartott jószágok, akiket sokan háziállatként tartanak, mivel figyelmes és hűséges társa lehet az embernek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a vadon élő egyedek sok betegség hordozói lehetnek és nem ritkán agresszíven reagálnak az ember közeledésére.

Címkék: patkány