Mit tenne az ellenzék a gazdasággal kormányra kerülve? Bejelentették

Mit tenne az ellenzék a gazdasággal kormányra kerülve? Bejelentették

Ilyés Márton (Momentum), Tordai Bence (Párbeszéd), Z. Kárpát Dániel (Jobbik), Varjú László (Demokratikus Koalíció) tartott sajtótájékoztatót az ellenzék gazdasági programjáról

Fotó: Forrás: Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csökkentené a minimálbért terhelő adókat, tisztességes versenyt lehetővé tevő közbeszerzési törvényt alkotna, szigorú összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati rendszert vezetne be, és közös, európai uniós minimálbért követelne a Fidesszel szemben szövetségre lépő ellenzék a választási győzelme esetén. Erről a pártok politikusai beszéltek keddi, gazdaságpolitikáról szóló, közös sajtótájékoztatójukon.

Ilyés Márton (Momentum) kijelentette: értékteremtő gazdaságpolitikára van szükség. Szerinte az új kormány nem emelhet adókulcsokat, de a személyi jövedelem-adó rendszerét igazságosabbá kell tenni. Bejelentette, hogy csökkentenék a minimálbért terhelő adót, mivel az unión belül Magyarországon a legmagasabb a minimálbér adóterhelése. Kérdésre azt is elárulta, hogy erre az adójóváírások rendszerének kiterjesztésével nyílna lehetőség. Szerinte ezt elbírná a költségvetés. Konkrét számokat kérdésre sem említett, mondván az ellenzék „nem lát bele a költségvetésbe, de kész terveik vannak”. Emellett beszélt arról is, hogy helyi fejlesztési terveket hoznának létre, így visszakapcsolnák az ország vérkeringésébe a leszakadó régiókat.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője – az Országgyűlési költségvetési bizottságának elnöke – is a legalacsonyabb keresetekről beszélt. Szerinte valódi változás csak akkor lesz a keresetekben, ha kiharcolják az Európai Unióban az egységes európai minimálbért. Ez azért figyelemre méltó, mert ez a követelés a 2018-as választási kampányban az akkor rivális Jobbik politikai követelése volt. Varju úgy fogalmazott, hogy „mi, magyarok nem kérünk kevesebbet, és nem érünk kevesebbet”, mint mások. Szavai szerint olyan minimálbér kell, amely nem a kormányon múlik.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel, országgyűlési képviselő – a vállalkozásfejlesztési bizottságának elnöke – arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar polgárok 74 százaléka az uniós szegénységi küszöb alatt él; csak a bulgáriaiak szegényebbek a magyaroknál. Kiemelte: a nemzetstratégiai ágazatokban dolgozóknak, mint a rendőröknek, tűzoltóknak, egészségügyi szakdolgozóknak olyan béremelési programokra van szükségük, amely megállítja a Magyarországról való elvándorlást. Z. Kárpát azt mondta, hogy a mikro- kis- és középvállalkozások körében egyenlő esélyeket kell teremteni, és ne Orbán Viktor dolgozószobájában dőljön el, hogy ki rúghat labdába a piacon.

Tordai Bence (Párbeszéd) parlamenti képviselője – vállalkozásfejlesztési bizottság alelnöke – a közbeszerzési jogszabályokat ostorozta. Szavai szerint ugyanis az állami és uniós forrásból épülő beruházásokat túlárazzák, így kicsatornázzák a pénzeket. Ezért tisztességes és a versenyt szorgalmazó közbeszerzési szabályozást hoznának létre, ha úgy tetszik – fogalmazott –, „közbeszerzési rezsicsökkentés” lesz. Emellett bejelentette: győzelmük esetén eltörlik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások jogintézményét, szerinte ugyanis ez az egyik legkorruptabb jogszabály, amellyel kivonják a beruházásokat a társadalmi és szakmai ellenőrzés alól. Azt is mondta, hogy felszámolják a trafikmutyit és Magyarország is csatlakozik az európai uniós ügyészséghez. Emellett szigorú összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati rendszert vezetnének be.

Újságírói kérdésre elhangzott: az eurózónához való csatlakozásra reális menetrendet kell felállítani, de Tordai Bence szerint a legrövidebb céldátum is túlnyúlik egyetlen parlamenti cikluson. Úgy fogalmazott, élhető ütemű és jó árfolyamon történő forint-euró váltásra van szükség.

Érkezett kérdés arra a fideszes kritikára is, miszerint a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és az ellenzék eltörölné a rezsicsökkentést. Erre Simon András volt televíziós újságíró, moderátor felelt. Szavai szerint ezt csak a Fidesz állítja, Márki-Zay ilyet nem mondott. Simon András szerint a miniszterelnök-jelölt ugyanis arról beszél, hogy a rezsicsökkentés megőrzendő intézkedése volt az Orbán-kormánynak, ellenben okos és fenntartható rezsicsökkentésre van szükség. Ennek előnyeit ugyanis azok is élvezik, akik például csökkentett áron fűtik a medencéjüket, ami igazságtalan. Arról beszélt, hogy Márki-Zay bebizonyította, hogy egy középület energetikai szigetelésével 77 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni, miközben a rezsicsökkentéssel 20 százalékos költségcsökkenés érhető el.

Szóba kerültek a Novák Katalin által osztott pénzjutalmak, amelyet lapunk írt meg. Ezekre Z. Kárpát Dániel érdemben annyit reagált, hogy az osztogatás a jelenlegi rendszer része. Majd azt hangsúlyozta, hogy Novák minden lépésével részese a jogállamiság lebontásának. Azt is mondta, hogy Novák Katalin családügyi miniszterként elbukott, hiszen az ő minisztersége ideje alatt történt a legtöbb kilakoltatás.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.