Mit tett eddig Rácz Zsófia? Rétvári Bence felsorolta

Mit tett eddig Rácz Zsófia? Rétvári Bence felsorolta

Rácz Zsófia (Fotó: Rácz Zsófia Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sajtó vagy az ifjú pedagógusok elől is menekülő helyettes államtitkár tényleges tevékenységét firtatta Ungár Péter, az LMP politikusa írásbeli parlamenti kérdésében. Főleg arra volt kíváncsi, hogy mit tett eddig a fiatalokért a 22 éves ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára több oldalon át válaszolt Ungár Péternek. Eszerint Rácz Zsófia az elmúlt hónapokban „részt vett” sok rendezvényen, közreműködött mások munkájában, illetve számos jogszabály és kezdeményezés megalkotásában is.  

Az államtitkár szerint kolléganője fiatalokkal találkozott az ország számos településén, de neki tulajdonítható az is, hogy a kormány a koronavírus-járványra való tekintettel módosította a nyelvvizsga és a KRESZ-vizsga támogatás szabályait, és hat hónapos engedményt adott az esedékes vizsgákra. 

Rétvári szerint Rácz részt vett a Révész Máriusz vezette önkéntességért és adományozásért felelős akciócsoport munkájában is: „rendszeresen képviseltette magát az akciócsoport online ülésein”, ahol az önkéntességet érintő kérdésekben tanácsadóként és kapcsolattartóként is szerepet vállalt. Emellett „kivette a részét” a biztonságos nyári táborok koncepciójának kidolgozásában is, sőt „aktív volt” nemzetközi színtéren is és részt vett például a koronavírus miatt online megrendezett európai uniós fórumok munkájában.

Ugyancsak a helyettes államtitkár vezetésével került sor az új ENSZ ifjúsági küldött kiválasztására is. Emellett részt vett a Stipendium Peregrinum ösztöndíj-program előkészítésében, a fiatalok kiválasztásában, a program kommunikációjában. 

Rétvári Bence még hosszasan sorolta, hogy Rácz Zsófia országszerte hol és milyen eseményeken találkozott a fiatalokkal. Végezetül az ellenzéknek is odaszúrt egyet: „Ez Önöknek, az ellenzéknek furcsa lehet, hiszen a baloldalnak sokkal kényelmesebb csak Budapesten akciózni, nyáron két strandolás között esetleg a Balaton partján, mint az ország egészének helyzetét megismerni.”

Rácz Zsófiát tavaly decemberben nevezték ki az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkári posztra, ami nagy vihart kavart. Ahhoz ugyanis, hogy helyettes államtitkár lehessen, jogszabályt is módosítottak, hiszen nem volt még diplomája. A helyettes államtitkár kinevezése óta általában kerüli a sajtót, a hivatalos megjelenéseiről mindig csak utólag lehet értesülni a Facebook-oldaláról, így kevés lehetősége maradt az újságíróknak arra, hogy megszólaltassák. Legutóbb, augusztus elején az RTL Híradó próbálta szóra bírni az immár nyolc hónapja hivatalban lévő Ráczot, miután véletlenül rábukkantak egy rendezvényen. Az interjú azonban az első kérdés után szinte rögtön megszakadt, mert Rácz inkább elsétált.