Miután a csepeli polgármester „hátat fordított”, a budapesti Városházán szállásolják el a hajléktalanokat

Miután a csepeli polgármester „hátat fordított”, a budapesti Városházán szállásolják el a hajléktalanokat

A budapesti Városháza épülete (Fotó: Dezidor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főváros vezetése tudomásul veszi, hogy Csepel vezetése hátat fordít az elesetteknek, így saját épületébe fogad be olyan otthontalan embereket, akik vállalják a karantént – írja hétfői közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

– Az idősotthonok lakói mellett a hajléktalanok a legkitettebb társadalmi csoport a koronavírus-járvány terjedésének – fejtik ki. – A mélyszegénységben élő, otthontalan emberek aligha tudják betartani a járvány megfékezése érdekében hozott szabályokat. Ráadásul sok közöttük az idős, krónikus beteg. Budapest járvány előtti szociális intézményrendszere pedig nem volt alkalmas arra, hogy a fertőzés megfékezéséhez kellő távolságot biztosítson az ellátottak között, és bár a főváros már több mint 500 új férőhelyet alakított ki, de további befogadóhelyek létesítésére van szükség.

Eredetileg a csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlant szemelték ki erre a célra, azonban „a kerület fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és a kerületben egyéni képviselőnek sikertelenül indult Németh Szilárd államtitkár” ellenkezése hatására elvetették a tervet. Korábban egyébként még a Magyar Nemzet című lap is támadást intézett a főpolgármester ellen, azt állítva, hogy Karácsony a hajléktalanokkal bünteti Csepelt.

– Az elkövetkezendő napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint később a Budapest Galériának ad majd helyet – írja a hivatal. A járványügyi veszélyhelyzet idejére ide költözhetnek be azok az otthontalan budapestiek, akiket a csepeli ingatlanban helyeztek volna el.

Most kiderült, hogy nem csak a járványtól, hanem az ócska politikai hangulatkeltéstől is meg kell óvnunk a hajléktalanokat. (...) A bajban ellökni azokat, akik a legnehezebb helyzetben vannak, szégyenteljes dolog – fogalmazott Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A kormány 2018 nyarán tiltotta meg a a közterületek életvitelszerű használatát, a hajléktalan emberek szankcionálását lehetővé tevő pedig jogszabály pedig októberében lépett hatályba. Azon az őszön hangos kampány indult a „hajléktalanbűnözés” visszaszorítására, a lendület azonban hamar alábbhagyott, és a legszerencsétlenebb sorsú emberek kikerültek a kormányzati kommunikáció látómezejéből.

Április elején derült ki, hogy többen is megfertőződtek a koronavírussal a Magyar Vöröskereszt budapesti, Madridi úti hajléktalanszállóján. A 444 pedig hétfőn arról írt, hogy ismét pozitív lett egy lakó koronavírus-tesztje a Madridi úti szállón, így május 12-ig meghosszabbították az áprilisban elrendelt karantént, ami 124 lakót érint.