Miután kiderült, hogy ciprusi hátterű offshore cégtől béreltek volna buszokat, vizsgálatot indít a BKV

Miután kiderült, hogy ciprusi hátterű offshore cégtől béreltek volna buszokat, vizsgálatot indít a BKV

Tüttő Kata Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Offshore hátterű cég nem indulhat a BKV buszok bérlésére vonatkozó közbeszerzésen – tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal. Hozzátették, a BKV Felügyelőbizottsága vizsgálatot indít az ügyben.

Az Mfor írta meg, hogy a Budapesti Közlekedési Zrt. még április utolsó napjaiban, 28-án írt ki közbeszerzési eljárást használt, dízelüzemű alacsonypadlós, csuklós autóbuszok bérlésére. A kiírás szerint 6 darab, legfeljebb 12 éves légkondicionált, EURO IV-es környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú autóbuszt bérelne 12 hónapra a fővárosi közlekedési vállalat.

A BKV Zrt. a legkedvezőbbnek a a budapesti CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. ajánlatát találta, így ezzel a társasággal kötötte meg a bérleti szerződést, melynek összértéke az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján nettó 342,72 millió forint. A portál szerint a CR-Facilities kiválasztása azért meglepő, mert a cég még egy évet sem tudhat maga mögött, idén május 11-én alapították és pontosan 7 nappal azelőtt, május 18-án jegyezte be a cégbíróság, hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje.

A nyert pályázó háttere is izgalmas, a CR-Facilities többségi tulajdonosa ugyanis egy egy ciprusi székhellyel bíró offshore-cég, az Agrina Holdings tulajdonában van. Az ügyben pedig Leisztinger Tamás üzletemberhez köthető személyek neve is felmerül. Leisztinger Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes volt élettársa, amely kötődés miatt Tüttő jelöltéségét többen kritizálták az önkormányzati választáson. Az ügyről a BKV azt írta a lapnak: „a szóban forgó beszerzés is a mindenkori jogszabályi előírások maximális betartása mellett zajlott, s a teljes folyamatot végig a  teljes transzparencia jellemezte”.

A Magyar Hang általános egy csütörtöki online háttérbeszélgetésen megkérdezte az ügyről Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest. Kiss szerint az ügy a főpolgármesteri kabinetben nem jött szóba, de tudomása szerint Karácsony Gergely főpolgármester el fogja mondani álláspontját hamarosan a nyilvánosság előtt. 

– A BKV használt autóbuszok bérlését célzó közbeszerzési eljárásáról megjelent sajtóhírekre reagálva Tüttő Kata főpolgármester-helyettes felkérte a BKV Felügyelőbizottságát, hogy a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét soron kívül vizsgálják meg – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal pénteki közleményében. – A felügyelőbizottságban valamennyi közgyűlési frakció delegáltja jelen van.

A főpolgármester megelégedéssel vette tudomásul Bolla Tibornak, a BKV vezérigazgatójának azt a tájékoztatását, hogy az autóbuszbérlés teljes átláthatósága érdekében a közbeszerzés dokumentációját – a GDPR rendeletnek való megfelelést célzó áttekintés után, néhány napon belül – a BKV honlapján nyilvánosságra hozza. Karácsony Gergely felhívta a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságokat, hogy – a hatályos jogszabályoknál szigorúbb mércét érvényesítve – a közbeszerzéseiket úgy írják ki, hogy offshore hátterű cégek egyáltalán ne adhassanak be ajánlatot – zárul a közlemény. Arra viszont egyáltalán nem tértek ki a közlemény, hogy Leisztingerhez kötődő személyek is felbukkantak az ügyben.

Címkék: közbeszerzés, BKV, busz