Miután Orbán Viktor megvédte, a Magyar Nemzet finoman megfenyegette a kirúgott Petry Zsoltot

Miután Orbán Viktor megvédte, a Magyar Nemzet finoman megfenyegette a kirúgott Petry Zsoltot

Petry Zsolt a berlini Herta BSC kapusedzőjeként (Forrás: A Herta BSC Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb fordulatot vett Petry Zsolt ügye. Miután az egykori válogatott kapust a nyilatkozatai miatt elbocsájtották a Hertha Berlin csapatától – ahol kapusedzőként dolgozott –, azzal vádolta meg a Magyar Nemzetet, hogy egyeztetés nélkül megváltoztatták a vele készített interjú tartalmát. A lap szerkesztői állásfoglalásban vágott vissza, mint írják, hangfelvétel készült a beszélgetésről, ám azt Petry érdekében nem hozzák nyilvánosságra.

Ez az akár fenyegetésként is értelmezhető megjegyzés azért különösen pikáns, mert a kirúgott edző mellett korábban Orbán Viktor is kiállt, hangsúlyozva, hogy Petry „nincs egyedül”. Bayer Zsolt pedig szolidaritási aláírásgyűjtést indított az egykori válogatott játékos támogatására, a petíciót azóta több tucat kormánypárti médiamunkás írta alá.

A botrány szálai Gulácsi Péter, a magyar válogatott jelenlegi első számú kapusának februári nyilatkozatáig nyúlnak vissza. A Lipcse játékosa a Facebook-oldalán állt ki a szivárványcsaládok mellett, alaposan magára haragítva a magyar futballvilágot. Olyannyira, hogy a kapust védelmébe vevő Hrutka János szakkommentátort, korábbi válogatott játékost a véleménye miatt elküldte a Mészáros Lőrinc-közeli Spíler TV. Hivatalosan nem ezzel indokolták ugyan, ám az időzítés egyértelművé tette, hogy a kirúgásnak köze van a Gulácsi melletti kiálláshoz. A döntés hetekkel korábban megszülethetett, a csatornánál ugyanis éppen akkor köszöntek el Hrutkától, amikor a Szöllősi György vezette FourFourTwo magazin lejárató cikket közölt a focistáról. Mivel havi lapról van szó, jó előre össze kellett hangolni a megjelenést és a kirúgást.

Ezt követte Petry Zsolt Magyar Nemzet-interjúja, amelyben a berlini edző többek között úgy fogalmazott, hogy „mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében”. Petry az interjúban felszólalt a bevándorlás, és a liberális véleményterror ellen is. Hangsúlyozta, tiszteletben tartja a másik véleményét, de Gulácsi helyében a futballra koncentrálna, „és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben”.

Nyilatkozata komoly botrányt okozott Németországban, a berlini klubnál sokan kritizálták Petryt. A Hertha sportigazgatója, Arne Friedrich azt közölte, hogy azonnal megbeszélik az elhangzottakat a kapusedzővel. Nem sokkal ezt követően  újabb hír jelent meg, amelyben Petry Zsolt magyarázni kezdte kijelentéseit. Szavai szerint azzal a kéréssel fordult a lap szerkesztőségéhez, „hogy bizonyos kérdésekben árnyaltabban fejthesse ki az álláspontját, mert a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból”.

A Hertha vezetőségét már nem hatotta meg az utólagos magyarázat, április 6-án menesztették Petryt. Közleményükben azt írták, a klub kiáll a sokszínűség és a tolerancia mellett, és ezeket az értékeket sértette meg az edző az ominózus interjúban.

Petry menesztése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium berendelte a német ügyvivőt, Gulyás Gergely pedig a náci időket emlegette az eset kapcsán és kétségbe vonta a német jogállamiságot, amit azután Berlin felháborodottan visszautasított. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői cikke is megjegyzi, Petry ügye politikai ügy lett.

Megszólalt az ügyben Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke is. Az MLSZ honlapjának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „tudomásul kell venni, hogy minden közösségben, a munkahelyeken és a sportegyesületeknél is, világnézeti és értékrendbeli kérdésekben eltérő vélemények léteznek. Ha ezek nem kirekesztők, rasszisták, akkor ezekkel együtt kell tudni élni, el kell fogadni, hogy az emberek különbözőképpen gondolkoznak. A véleménye miatt senki nem kerülhet hátrányba – ez egyaránt igaz Gulácsi Péterre és Petry Zsoltra is”. Csányi hozzátette, reméli, hogy a jövőben a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak.

Mint a Magyar Nemzet szerkesztőségi cikkéből most kiderült, a lap valóban kihagyott részeket az inkriminált interjúból. – Én nem Péter véleményével szemben állok, még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egy kisgyerek jól érzi magát egy homoszexuális családban. Csak azt kérem, hogy ne ez legyen az irányadó – fogalmazott Petry, ám ez a két mondat feltehetően „terjedelmi okok” miatt kimaradt a szövegből.

A kormánylap hangsúlyozta, semmit sem akartak eltitkolni, és sajnálatosnak tartják, hogy „egy kiváló labdarúgó-szakember, egy kapusedző a véleménye miatt vesztette el az állását”. A biztonság kedvéért azért megjegyzik, hogy hangfelvételük van az interjú alapját képező beszélgetésről. „Ez végképp tisztázná, mi is Petry Zsolt véleménye a szóban forgó dolgokról. Ennek szövegét Petry Zsolt érdekében nem kívánjuk nyilvánosságra hozni.”

Az újabb pengeváltás során erélyesebb hangot megütő Magyar Nemzet-állásfoglalás átértelmezi az ügyet némileg. Kérdés, hogy vajon Petry továbbra is számíthat-e a miniszterelnök védelmére, illetve, hogy Bayer Zsolt petíciója meddig lesz még éles.