MMM-tisztújítás: két kihívója is van Márki-Zaynak

MMM-tisztújítás: két kihívója is van Márki-Zaynak

Márki-Zay Péter (Fotó: Márki-Zay Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hárman szállnak ringbe a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöki tisztségéért – tudta meg a Magyar Hang. Márki-Zay Péter mellett Magyar György ügyvéd és Deutsch Tibor, az MMM egyik tagja is megméretteti magát. Értesüléseink szerint a szombati tisztújítás előtt 120 taggal bővült a szervezet tagsága, ők szintén szavazhatnak az elnök személyéről.

Lapunk mindezzel kapcsolatban megkereste Márki-Zay Pétert, aki mindkét értesülésünket megerősítette. Az MMM méretéhez képest tömeges tagfelvétellel kapcsolatban kifejtette: annak nincs köze a tisztújításhoz, ehelyett arról van szó, hogy a választásokat megelőzően tagfelvételi moratórium volt érvényben és az ebben az időben a Kossuth Körök által jelölt személyek tagságát hagyta jóvá az MMM elnöksége, a szabályzatának megfelelően. Információinkat azzal egészítette ki, hogy a 120 új tag mellett további 250 tagjelölt nem teljesített minden feltételt, nekik nem lesz alkalmuk részt venni a közgyűlésen.

– Hasonló tagfelvételi moratórium volt érvényben az előválasztás idején is. Az MMM-be a Kossuth körök által ajánlott személyek léphetnek be, akik ugyanakkor más pártnak is tagjai lehetnek. A moratórium célja épp az volt, hogy a választási időszakban egyik párt se tudjon nagyobb befolyásra szert tenni – fogalmazott Márki-Zay, hozzátéve: a tagjelöltek mindannyian legalább három hónapja jelentkeztek, aktív részvételükkel eddig is a közösséget erősítették, most azonban megkapták a tagsággal járó szavazati jogosultságot is.

Mindez miként befolyásolhatja a tisztújítást? – merül fel a kérdés. A mozgalom elnöke erre reagálva kifejtette: az elnökség éppen azért döntött a tagfelvétel mellett, mert a jelöltek között több olyan, a mozgalomban esetleg már régóta aktív személy is van, akik az utóbbi időben Márki-Zay Péter vagy a jelenlegi operatív vezetés hangos kritikusai lettek, az ő felvételük elutasítása bizonyára újabb ok lehetne az elégedetlenségükre.

Megkérdeztük azt is, milyen eredményre számít a tisztújításon. Márki-Zay erre reagálva kifejtette, az MMM-en belül tapasztalatai szerint kisebbségben vannak azok, akik nem az általa is osztott elképzeléseket támogatják a szervezet jövőjéről, egyesek mögött pedig kimondottan más pártok politikai érdekeit feltételezi. – Hogy ez a kisebbség a tisztújításon többségbe kerül-e, nem tudom. Arra számítok, hogy az ezer fős MMM-tagságból körülbelül kétszázan jelennek meg, így nem zárható ki, hogy egy jól szervezett csoport akár az enyémmel ellentétes irányt is elfogadtathat a közgyűléssel – fogalmazott Márki-Zay Péter.