Módosíthatja a Lex CEU-t a kormány

Módosíthatja a Lex CEU-t a kormány

A CEU budapesti épülete (forrás: Facebook/CEU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törölheti a kormány a felsőoktatási törvénynek azt a 2017-es módosítását, ami a CEU távozásához vezetett. Az Európai Bíróság ugyanis tavaly ősszel kimondta, hogy jogsértő csak olyan külföldi egyetem működését engedélyezni, ami a székhelye szerinti országban is képzést folytat.

A 444 cikke szerint a bajor jog alapján írnák most át a módosítást. Az új szabály szerint az Európai Gazdasági Térségben székhellyel rendelkező, államilag elismert felsőoktatási intézmény akkor lehetne jelen Magyarországon, ha a székhelyén elismert felsőoktatási képzésnek minősül.

Az EGT-n kívüli országok kapcsán pedig előírnák, hogy a Magyarországon nyújtott képzés a magyar felsőoktatási intézmények képzésével legyen egyenértékű, továbbá a felvételi követelmények megfeleltethetően legyenek a többi államilag elismert intézmény követelményeinek. Az intézménynek szerepelnie kell a két kormány által kötött nemzetközi szerződésben, továbbá a felsőoktatási intézmény képzési tevékenységre való jogosultságát az Oktatási Hivatalnak kell engedélyeznie.