Módszertani központtá teszi a Mészáros Lőrinc-közeli felcsúti foci alapítványt a kormány

Módszertani központtá teszi a Mészáros Lőrinc-közeli felcsúti foci alapítványt a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Lőrinc, Kósa Lajos és Kubatov Gábor a debreceni Nagyerdei Stadion avatóünnepségén 2014. május 1-jén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Módszertani központokat állapított meg a kormány az általa életre hívott állami sportakadémiai rendszerhez: a labdarúgás esetén ez éppen a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány lett, amely kuratóriumának elnöke Mészáros Lőrinc – derül ki a kedd esti Magyar Közlönyből. Az alapítványt egykor nem más alapította, mint maga Orbán Viktor miniszterelnök.

Még tavaly novemberben derült ki, a kormány a sportakadémiai rendszer bevezetésével biztosítana keretet azon fiatal tehetségeknek, akik vállalják, hogy rész vesznek a minőségi utánpótlás-nevelést biztosító akadémiai képzési rendszerben. – A sportakadémia gondoskodik az akadémiai növendékek felkészítéséről, versenyeztetéséről, és segítséget nyújt a tankötelezettség teljesítése és az élsport összehangolásában – állt a vonatkozó kormányrendeletben.

Utóbbi arra is kitért, hogy az illetékes miniszter, aki egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklós, keretmegállapodást köthet azzal a sportszervezettel, amely vállalja a követelmények teljesítését, így ők minősülhetnek „államilag elismert sportakadémiának”. Eddig a miniszter a kézilabda sportágban legfeljebb 6, kosárlabda sportágban legfeljebb 4, labdarúgás sportágban legfeljebb 10 keretmegállapodást köthet. Ami a futballt illeti, itt a tíz kiválasztott között már szerepelt a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, de olyanok is, mint a Diósgyőr Futball Kft., ETO Futball Kft., FTC Labdarúgó Zrt., Honvéd Futball Club Kft. vagy éppen az MTK Budapest Labdarúgó Zrt..

Mit módosított most a kormány?

Míg a mostani kormányrendelet a jégkorongot is beemeli a kiválasztott sportágak közé, amelyekkel a fentebb jelzett keretmegállapodás megköthető (legfeljebb nyolc ilyen megállapodás jöhet létre), létrehozza a már említett módszertani központok fogalmát is. – Az e rendeletben meghatározott feladatok hatékony ellátása érdekében a labdarúgás, a kézilabda és a kosárlabda sportágban az adott sportághoz kapcsolódó sportakadémiák tevékenységét segítő (...) sporttudományi oktató- és kutatóközpontként sportakadémiai módszertani központ működik – áll a kormányrendeletben. Azt, hogy a korábban kijelölt sportakadémiák közül melyik legyen módszertani központ, a miniszter javasolta, de a kormány jelölte ki, és az alábbi eredmény született:

SportágMódszertani központ
kézilabdaNEKA Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
kosárlabda„Rátgéber Kosárlabda Akadémia” Alapítvány
labdarúgásFelcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány

Vagyis a felcsúti alapítvány olyan más szervezeteket utasított maga mögé, mint az FTC vagy a Honvéd. A miniszter a kijelölt módszertani központokkal a feladatok ellátására legfeljebb négy évre szóló keretmegállapodást köt, ám ha a kiválasztott szervezet feladatát nem látja el, a miniszter a kormánynál
kezdeményezi a kijelölés megszüntetését.