MOK-alelnök: egy nap alatt ötezren jelentkeztek a kamarába

MOK-alelnök: egy nap alatt ötezren jelentkeztek a kamarába

Svéd Tamás titkár, Kincses Gyula elnök és Álmos Péter alelnök a MOK sajtótájékoztatóján 2023. február 27-én (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nap alatt már közel ötezren jelezték belépési szándékukat az orvosi kamarába – mondta a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a MedicalOnline-nak adott interjújában. Álmos Péter kifejtette, szerinte inkább megkönnyebbülést jelent a MOK jogait csorbító új szabályozás, mivel a szervezet mozgástere ezzel tágabbá vált. Leszögezte, a törvénymódosítással nem végezték ki a kamarát, „egy 5-10 ezer fős erős, összetartó kamara is lehet ütőképes”.

Az alelnök felidézte, hogy a MOK február 4-i gyűlésen az orvostársadalmat képviselő küldöttek elsöprő többsége szólította fel az elnökséget rendkívüli nyomásgyakorlásra. Az egészségügyi kormányzattal folytatott december végi találkozóról szólva pedig azt mondta: csak látszategyeztetés zajlott.

– Pénzt nem kértünk, csak a szakdolgozóknak, de lehet, hogy ennél sokkal drágább dolgot akartunk: megőrizni orvosként a függetlenségünket, az autonómiánkat. Kikerülni a központosított hatalom alól, ami megöli az önálló gondolkodást, az innovációt, végső soron pedig a gyógyítás szabadságát. A világban sehol nincs ilyen rendőri szemlélettel irányított orvostársadalom – fejtette ki a kamara alelnöke. Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány alatt bebizonyosodott, hogy mennyire káros a gyógyításban a központosítás. – A szakmát kihagyták a folyamatokból, és bár elfogadtuk, hogy járványhelyzetben követni kell az utasításokat, bizonyára nem zártuk volna olyan gyászos halálozási adatokkal a pandémiát, ha például az intenzív osztályok megoszthatták volna egymás között az adataikat, a jó gyakorlatokat. Mindezt nemhogy nem engedték, de még a kollégák ilyen irányú kezdeményezéseit is megtiltották – tette hozzá.

Álmos Péter egyértelművé tette azt is, azért utasították el a Takács Péter egészségügyi államtitkársága által kidolgozott teljesítményértékelési rendszert annak ellenére, hogy korábban maguk is terveztek ilyesmit, mert a kidolgozott indikátorrendszer annyira alacsony színvonalú volt, hogy arra sem találták alkalmasnak, hogy részletesen észrevételezzék.

Pénteken Takács Péterrel, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkárával közölt cikket a kormánypárti Magyar Nemzet néven megjelenő lapban. Mint kifejtette, a kötelező orvoskamarai tagságot megszüntető, kedden elfogadott törvénymódosítással az orvosokat kívánják megvédeni. Megismételte azt a kormány és a kormánybarát sajtó által napok óta hangoztatott álláspontot, miszerint a kamara orvosokat fenyegetett azzal, hogy ha beállnak az új ügyeleti rendszerbe, akkor nem dolgozhatnak többet orvosként. „A most elfogadott törvénymódosítással ezt az eszközt kivettük a kamara kezéből, tulajdonképpen a saját kollégáinkat, az orvosokat védjük meg, ezentúl a kamarai tagság nélkül is dolgozhatnak” – fogalmazott Takács. Kiemelte azt is: meglepődött volna, ha a „feljelentéskultúrát a vérében hordozó magyar baloldal” nem fordult volna az Európai Bizottsághoz. Az államtitkár szerint a bizottságnak ugyanakkor semmi köze ehhez az ügyhöz.

Az ügyben Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt pénteken arra buzdítva a budapesti orvosokat, maradjanak a MOK tagjai.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.