MOK-alelnök: van, ahol már beteltek a halottasházak hűtőkamrái

MOK-alelnök: van, ahol már beteltek a halottasházak hűtőkamrái

Egy magyar ápolónő védőfelszerelésben egy beteg pulzusát méri a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Hvg-nek adott interjút. Az interjúban elmondta – ahogy mások is –, hogy az egészségügy működőképessége szempontjából most a személyzet a szűk keresztmetszet.

Ágy, lélegeztetőgép van, de az emberek száma véges. Szeptemberben valamivel több mint 2000 orvosnak volt intenzív terápiás szakvizsgája, de közülük nem dolgozik mindenki (és aki dolgozik, az sem feltétlenül Magyarországon). Az ajánlás szerint egy orvos 3-4 lélegeztetett beteget lát el, az intenzív terápiás ápolók pedig kettőt. Vagyis már most is szakemberhiány van az alelnök szerint.

Elmondta, hogy nyolcvan százalék fölé teszi annak az esélyét, hogy ha a megbetegedések számát nem lehet gyorsan csökkenteni, akkor ellátási problémák merülhetnek fel, ahogy ezek már most is felmerülnek bizonyos kórházakban, Ő is kiemelte a látogatási tilalom miatt előálló lehetetlen helyzetet.

Mindenki telefonon próbál érdeklődni szerette hogyléte felől, de a legtöbbször egyszerűen nincs ember, aki felvegye a telefont. Sőt, az is előfordul, hogy a beteget nehezen lehet csak megtalálni, mert a mentő gyakran nem tudja felvetetni az első kórházban, mert ott éppen nincs hely. Ilyenkor tovább kell vinnie addig, amíg valahol fogadják.

Sok hozzátartozó arról is késve értesül, hogy hozzátartozója elhunyt. Lénárd Rita elmondta, hogy a kórházi holttesttároló hűtőkamrák néhány helyen már beteltek, így problémát jelent a halottak elhelyezése. Az osztályok annyira leterheltek, hogy a halotti adminisztrációt sem bírják időben megcsinálni.

A miniszterelnök állításáról, miszerint gyakorlatilag teljesen biztos abban, hogy az egészségügy talpon marad, a Kamara alelnöke annyit mondott, hogy ő sajnos nem ennyire optimista, mert valójában ennél sokkal rosszabb a helyzet.

(via 24.hu)